ACTUALITATE, POLITICĂ

USR a obţinut urgentarea dezbaterilor pe proiectul de lege privind compensarea facturilor la energie

În contextul apropierii datei de 1 noiembrie, de la care urmează să intre în vigoare măsurile de compensare a facturilor la energia electrică, Grupul USR din Camera Deputaţilor a solicitat conducerii Camerei urgentarea dezbaterii în comisiile de specialitate a amendamentelor aduse OUG 118/2021, astfel încât un vot final să poată fi dat în plenul Camerei marţi, 26 octombrie.

“Românii nu trebuie să sufere, în continuare, din cauza crizei guvernamentale. Avem nevoie de măsuri urgente atât pentru limitarea pandemiei, cât şi pentru rezolvarea crizei facturilor la energia electrică şi gaze. În ceea ce priveşte a doua problemă, 1 noiembrie bate la uşă, motiv pentru care solicităm să se adopte rapid îmbunătăţiri la schema de compensare a facturilor la energie electrică şi gaze, astfel încât acestea să scadă cu până la 32%. Este vorba de o situaţie de criză şi trebuie să acţionăm rapid în parlament”, declară Cristina Prună, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

Prin solicitarea adresată Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, USR a cerut repartizarea de urgenţă în comisiile de specialitate a proiectului de lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022.

Solicitarea a fost acceptată, iar comisiile de specialitate pot întocmi raport în cursul zilei de marţi, astfel încât modificările să fie validate tot marţi de plenul
Camerei Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională.

În urmă cu două săptămâni, USR a propus, printr-o iniţiativă legislativă semnată de deputaţii Cristina Prună şi Claudiu Năsui, cinci măsuri pe termen scurt menite să scadă facturile pentru consumatorii casnici şi IMM-uri.

Concret, este vorba despre

– Scăderea de la 19% la 5% a cotei TVA aplicate energiei electrice pentru consumatorii finali pe o perioadă de 6 luni.

– Abrogarea accizei aplicate energiei electrice.

– Scăderea pe o perioadă de 6 luni, sub formă de credit fiscal, din impozitul pe profit datorat sau, după caz, din impozitul pe venitul microîntreprinderilor a 50% din cheltuielile suplimentare generate de creşterea de preţuri raportată la indicele preţurilor de consum la energie electrică şi gaze naturale.

– Exceptarea de la obligaţia de achiziţie a certificatelor verzi pentru energia facturată consumatorilor casnici pe o perioadă de 6 luni.

– Acordarea unui ajutor centralelor electrice de termoficare în sumă de 50% din creşterea cheltuielilor cu achiziţia de gaze naturale raportată la indicele
preţurilor de consum la gaze naturale din luna iulie 2021.

Uniunea Salvaţi România