POLITICĂ

USR a sesizat CCR în privinţa legii care crează discriminări pentru biserici la retrocedarea terenurilor

USR a sesizat Curtea Constituţională în privinţa legii care instituie privilegii pentru biserici şi asociaţiile cultelor religioase la comasarea terenurilor, proiect susţinut de toate celelalte partide parlamentare, cu excepţia USR şi UDMR. În loc să sprijine agricultorii să comaseze terenuri şi să dezvolte agricultura, statul se va ocupa să comaseze terenurile doar pentru biserici.

“Sub masca unor intenţii nobile, comasarea terenurilor şi sprijin pentru micii fermieri, legea discriminează făţiş toţi producătorii agricoli români, indiferent de forma de organizare, instituind privilegii doar pentru biserici şi pentru asociaţiile infiinţate de acestea”, a declarat deputatul USR de Bihor, Silviu Dehelean.

Legea prevede că:

1. Terenurile fărâmiţate şi răspândite deţinute de biserici vor putea fi trecute în proprietatea statului iar în schimb se vor primi terenuri comasate, parcele de dimensiuni mari

2. Nu se vor plăti diferenţe de valoare între terenurile schimbate. Astfel în schimbul unor terenuri fără acces şi lipsite de utilităţi, la distanţă de aşezări, biserica va putea primi terenuri extravilane de-a lungul drumurilor importante sau la marginea marilor oraşe, fără să plătească nicio diferenţă.

3. Bisericile vor putea primi teren chiar şi atunci când nu vor da teren la schimb, ci doar drepturi litigioase sau adeverinţe – adică chiar şi atunci cand nu au în proprietate terenul cu Titlu de proprietate.

“Practic, legea va lăsa Agenţia domeniilor statului fără cele mai bune terenuri, iar în schimb va accepta terenuri farâmiţate şi dispersate, în cazul bun, drepturi litigioase sau adeverinţe lipsite de valoare, în cazul rău. Mai mult, prin prevederea potrivit căreia nu se plăteşte diferenţă de valoare pentru terenurile schimbate, acest proiect facilitează tunuri de genul celui care făcea carieră nu demult, avându-i ca protagonişti pe un fost parlamentar român, proprietar de club de fotbal, şi Ministerul Apărării Naţionale. Anul trecut Dragnea voia să dea 65.000 de ha de păduri cultelor religioase, acum au votat o lege prin care terenurile mai valoroase de la Agenţia domeniilor statului trec în proprietate privată a bisericilor”, a explicat deputatul Silviu Dehelean.

Sesizarea de neconstituţionalitate iniţiată de USR a fost semnată şi de deputaţi UDMR şi deputaţi independenţi şi ai minorităţilor.

România nu a finalizat nici după 30 de ani procesul de retrocedare al proprietăţilor. În cadrul unuia dintre cele mai importante proiecte de infrastructură al României – cadastrul general – România a reuşit performanţa de a avea finalizate măsurătorile în 86 de UAT-uri din 3181!
Una dintre legile menite să realizeze comasarea terenurilor pentru dezvoltarea agriculturii, Legea 17, adoptată de Parlament în 2014, nu este nici în prezent aplicată: statul român nu a folosit niciodată dreptul de preemţiune şi în baza acestei legi nu s-a aplicat nici măcar o sancţiune.

Parlamentarii USR au depus proiecte de lege prin care au încercat să fixeze tarifele pe care le plătesc oamenii pentru lucrări de cadastru, în aşa fel încât să nu mai fie majorate de ANCPI, precum şi să ofere scutiri de taxe pentru anumite operaţiuni de cadastru, cum ar fi alipierea terenurilor din extravilan. Proiectele au ca scop
terminarea procesului de cadastrare, care blochează proiectele noi de investiţii, dar ambele au fost puse la sertar în Parlament.