Featured, ACTUALITATE, POLITICĂ, EDUCAŢIE/CULTURĂ

USR: Alexandru Rafila să se întoarcă rapid din Elveţia şi să rezolve problema tinerilor medici

Medicii rezidenţi îi cer ministrului Sănătăţii să deblocheze posturile din spitale. Tinerii medici care au promovat examenul de rezidenţiat, dar nu au loc de muncă, au venit la Parlament pentru a discuta cu reprezentanţii partidelor parlamentare şi pentru a-i solicita ministrului Sănătăţii suplimentarea posturilor din spitale.

„Avem peste 800 de absolvenţi de medicină care vor să muncească, oriunde se găseşte un loc de muncă pentru ei, în orice spital din această ţară, nu doar în spitalele mari. O parte dintre ei au venit la Parlament să ceară sprijin, să îl sensibilizeze pe domnul Rafila şi pe cei care lucrează în Ministerul Sănătăţii, să le ofere posibilitatea să şi împlinească visul. Iar visul lor este să îngrijească oameni în această ţară”, declară deputatul USR Emanuel Ungureanu.

„Aceşti tineri sunt medici, nu sunt studenţi, au trecut prin sute de examene – 180 de examene sunt în Facultatea de Medicină – sunt licenţiaţi în medicină, au dat examenul de rezidenţiat pe care l-au promovat. Nu există însă o calibrare între numărul de locuri şi posturi scoase de Ministerul Sănătăţii şi numărul de oameni care corespund tuturor criteriilor pentru a intra în al doilea ciclu de pregătire, astfel încât să devină medici specialişti, medici primari. Avem 700 de localităţi în România care nu au medic de familie. Avem spitale în ruralul mic care, de ani de zile, stau cu posturi scoase la concurs şi nu merge nimeni şi noi îi transformăm pe aceşti tineri medici în şomeri”, precizează Adrian Wiener, deputat USR şi medic.

La sesiunea extraordinară de rezidenţiat din data de 14 mai au fost înscrişi 962 de candidaţi, pe 628 de locuri. Au promovat concursul 863 de candidaţi, ceea ce înseamnă că mai bine de 230 de tineri medici rămân fără loc.

Medicii rezidenţi nu îşi doresc decât să lucreze şi mulţi dintre ei vor să ajungă în oraşe mici, pe specialităţi deficitare în România, cum ar fi medicină de urgenţă, specialităţi chirurgicale, medicină de familie.

„Nu ne dorim decât să lucrăm, să nu se şteargă cu buretele cei şase ani de facultate pe care i-am făcut. Practic, în momentul de faţă, avem o diplomă de licenţă şi atât. Nu putem face nimic cu ea. Ne dorim să acoperim toate locurile şi posturile deficitare din ţară, nu doar din oraşele şi judeţele mari, cum ar fi Bucureşti şi Constanţa. Ştim cu toţii că în Târgu-Jiu, Râmnicu Vâlcea, Buzău sunt spitale în care nu există medici, nu există cine să se ocupe de sănătatea pacientului”, afirmă medicul rezident .