PSD lupta anticorupţie dosar Darius Vâlcov USR
POLITICĂ

USR: Am depus amendamente constructive în cadrul dezbaterilor din Senat la legea carantinei

În cadrul discuţiilor pe marginea proiectului de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, senatorul USR Vlad Alexandrescu a propus mai multe amendamente prin care a încercat să echilibreze imperativele respectării drepturilor omului cu constrângerile asigurării sănătăţii publice.

“Trăim o situaţie specială, o dată la o generaţie, dar chiar şi aşa trebuie să ne asigurăm că nu lăsăm loc pentru abuzuri: nici din partea statului asupra cetăţeanului şi nici a individului asupra legii. Amendamentele pe care le-am propus asigură acest echilibru. În acelaşi timp, conformarea individuală la măsurile de bun simţ în situaţii de pandemie: purtarea măştii, păstrarea distanţei sociale, măsurile de igienă individuală pot contribui cu succes la lupta împotriva virusului. Într-o societate modernă, europeană, statul nu poartă singur răspunderea protejării sănătăţii publice, ci aceasta este copartajată de toţi cetăţenii lui. Legea cetăţii şi responsabilitatea individuală nu trebuie şi nu pot fi separate”, declară senatorul USR Vlad Alexandrescu.

Concret, referitor la situaţia copiilor ai căror părinţi au fost ambii confirmaţi pozitiv, USR a propus ca aceştia să nu fie preluaţi în mod automat de DGASPC şi carantinaţi, ci situaţia lor să fie discutată şi stabilită de comun acord de autorităţile responsabile şi de părinte/părinţi.

De asemenea, pentru a aplica efectiv principiul gradualităţii în ceea ce priveşte măsura izolării, USR a propus ca persoana depistată pozitiv să poată, cu acordul medicului abilitat, să poată opta pentru izolarea la domiciliu sau într-o locaţie aleasă cu condiţia să semneze o declaraţie pe proprie răspundere în care îşi asumă să efectueze izolarea în condiţiile cerute, sub sancţiunea prevăzută de art. 352 Cod penal (zădărnicirea combaterii bolilor), urmând ca modelul acestei declaraţii să fie reglementat prin ordinul ministrului Sănătăţii în termen de 3 zile de la intrarea în vigoare a legii.

USR a propus şi ca o persoană să poată fi izolată / carantinată prin procedura nevoluntară numai dacă Direcţia pentru Sănătate publică constată, prin act administrativ individual, că sunt îndeplinite condiţiile medicale de aplicare a acestei măsuri, pe baza recomandării unui medic abilitat. Medicul nu este învestit cu autoritate de stat precum un jandarm sau un poliţist. Conform amendamentului USR, medicul recomandă măsura Direcţiei de Sănătate Publică, care, prin act administrativ individual, constată că sunt îndeplinite condiţiile medicale de aplicare a acestei măsuri.

Departament comunicare USR