POLITICĂ

USR: Când începem reforma sistemului de educație?


Săptămâna aceasta, președintele Iohannis a lansat proiectul său „România Educată” prin care propune o serie de reforme pentru sistemul de educație. Este un proiect mult așteptat, foarte puțini politicieni au îndrăznit să susțină reforme concrete ale sistemului. De ce? Pentru că e mai ușor să repeți deziderate vagi și generale decât să propui reforme sistemice, care ar putea leza grupurile de interese din sistem.

Problemele sunt multe:
❗ 20% dintre copii abandonează școala obligatorie
❗ 40% din absolvenții ciclului gimnazial sunt analfabeți funcțional
❗ 30% dintre studenți nu termină facultatea pentru că nu fac față cheltuielilor

Ce au făcut PSD-ALDE pentru copiii și tinerii din România? Au pus în fruntea ministerului Educației incompetenți precum Liviu Pop și Valentin Popa care au încercat să întoarcă sistemul de educație în perioada comunistă prin introducerea în școli a unui manual unic, tipărit de editura unică a statului. Acum, Ecaterina Andronescu, ministrul care a politizat total sistemul de învățământ, a încurajat plagiatele și nepotismele, a închis școlile de arte și meserii, a ajutat fabricile de diplome, pregătește o nouă lege a Educației.

Pentru PSD-ALDE, reforma educației nu este o prioritate, singura preocupare reală este protejarea liderilor cu probleme penale, pentru care cumpără și agende de 900 de lei din bani publici. Nu îi interesează viitorul românilor și al României, care depinde într-o măsură esențială de calitatea educației.

USR pregătește reforme concrete pentru 2020: desființarea inspectoratelor școlare, liberalizarea pieței manualelor, încurajarea școlilor private.

departament comunicare USR.