POLITICĂ

USR: Coaliţia PSD-PNL-UDMR a demarat marea producţie a locurilor de muncă la stat pentru clientela de partid

Coaliţia PSD-PNL-UDMR a demarat marea producţie a locurilor de muncă la stat pentru clientela de partid. Într-o singură zi guvernul creează peste 800 de locuri de muncă la stat.

În şedinţa de guvern de astăzi, au fost adoptate mai multe hotărâri prin care se reorganizează o serie de ministere şi autorităţi centrale. Reorganizarea presupune crearea a sute de locuri noi de muncă la stat:

– 460 de locuri în cadrul Autorităţii Vamale Română (AVR), instituţie înfiinţată prin ruperea Direcţiei Generale a Vămilor de ANAF, va avea în noua formulă un total de 3.060 de posturi.

– 286 locuri la Ministerul Finanţelor, ajungându-se la un total de 2001 posturi.

– 62 de locuri în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, ajungându-se la un total de 2.554 bugetari.

– 45 de locuri în cadrul serviciilor externe ale Ministerului Afacerilor Externe, noul total fiind de 1.533 posturi.

Crearea acestor sinecuri este un prim pas de cuplare a clientelei de partid la resursele publice. Cu siguranţă, PSD va accelera şi procesul de acordare a contractelor din bani publici pentru firmele apropiate de partid şi distribuirea resurselor pe criterii clientelare. Totul fără a ţine cont de interesul public, ci de interesul diverselor grupuri de interese.

Asistăm la cartelizarea coaliţiei de guvernământ, în stilul pe care PSD îl aplică fără ruşine din 1990 încoace. PNL s-a „pesedizat” după ce Florin Cîţu şi preşedintele Klaus Iohannis au girat intrarea PSD la guvernare. Iar acum, în timp ce unii se mufează la conductele de bani publici, românii rămân să plătească preţul acestor acţiuni devalizatoare, în loc să se concentreze pe măsuri de combatere a inflaţiei, pe stagnarea preţurilor în creştere la produsele de bază şi pe stoparea creşterii galopante a inflaţiei.

USR a luptat în permanenţă pentru micşorarea aparatului de stat şi pentru angajarea în funcţii publice a unor specialişti. Desfiinţarea sau reorganizarea agenţiilor, autorităţilor şi instituţiilor ar trebui să fie făcută pornind de la beneficiul real în interesul cetăţeanului şi raportându-ne la nişte indicatori de performanţă.

Dar, sub presiunea grupurilor de interese şi a clientelei de partid, guvernul condus de Nicolae Ciucă preferă să o facă din pix.