POLITICĂ

USR critică vehement un împrumut extern de 40 de milioane de euro pentru Jandarmerie

Uniunea Salvaţi România critică vehement ratificarea unui împrumut extern de 40 de milioane de euro pentru modernizarea echipamentelor şi reabilitarea clădirilor Jandarmeriei în plină pandemie de coronavirus.

Comisia pentru politică externă a Camerei Deputaţilor a avut astăzi pe ordinea de zi un proiect de lege pentru ratificarea unui împrumut la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare în valoare de 40 de milioane de euro, destinat consolidării infrastructurii Jandarmeriei şi pregătirii acesteia pentru situaţii critice de urgenţă. Preşedintele USR, Dan Barna, este singurul deputat care a votat împotriva ratificării Acordului, în condiţiile în care România are cu totul alte priorităţi acum, în plină pandemie de coronavirus, iar banii din bugetul de stat trebuie folosiţi pentru combaterea efectelor acesteia şi pentru modernizarea şi dotarea spitalelor.

“Am fost azi singurul membru al Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaţilor care a votat împotriva unui acord de ratificare a unui împrumut de 40 de milioane de euro pentru Jandarmerie de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. În primul rând pe motive de oportunitate. Într-o vreme în care descoperim încă o dată situaţia deplorabilă a sistemului de sănătate, statul român se împrumută ca să cumpere gaze şi bastoane şi să reabiliteze clădirile Jandarmeriei, când sunt sute de şcoli şi spitale în risc seismic. Mai mult, ministerul de Interne nici măcar nu s-a obosit să desemneze vreun reprezentant care să explice care este urgenţa în acest caz. Nu, nu voi susţine aşa ceva. Nici eu, nici USR”, a declarat preşedintele USR, Dan Barna.

Acordul, semnat pe 10 iulie 2019 de fostul ministru PSD de Finanţe Eugen Teodorovici, după un acord de principiu dat de Guvernul Dăncilă în şedinţa din 29 august 2018, prevede ca 40 de milioane de euro să ajungă la Inspectoratul General al Jandarmeriei Române pentru reabilitarea, modernizarea, consolidarea seismică sau chiar reconstrucţia a 27 de clădiri ale Jandarmeriei, dar şi pentru modernizarea echipamentului din dotarea Jandarmeriei. Suma de 40 de milioane de euro, plus dobânzi şi comisioane, va trebui să fie returnată integral de statul român în 2029.

USR reaminteşte că împrumutul vine după ce în 2019 PSD a crescut bugetul Jandarmeriei pentru muniţii şi armament de tip de război cu 520%.

“Înţeleg că acest demers a fost iniţiat de domnul Teodorovici şi de PSD şi că priorităţile lor de tristă amintire pentru români (10 august…) nu se regăseau într-o logică a bunului simţ, însă ce frapează este că în prezent preşedinţia şi guvernul au trimis acest acord spre ratificare Parlamentului şi au făcut asta în martie şi aprilie 2020, în plină pandemie! În această perioadă care ne sunt totuşi priorităţile ca ţară? Cele declarate la televizor: spitale sistem de sănătate, susţinerea economiei, fiecare leu contează sau continuarea, cel puţin neoportună, a unor împrumuturi angajate de PSD pentru infrastructura jandarmeriei??”, a mai declarat preşedintele USR, Dan Barna.

În plină pandemie de coronavirus, autorităţile ar trebui să se concentreze asupra realităţii dureroase din spitale: 137 de spitale din Bucureşti şi 15 judeţe ale ţării funcţionează în clădiri cu risc seismic, potrivit datelor furnizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă la finalul lunii decembrie 2018. Adică, unul din trei spitale. Mai mult, 37 dintre spitalele ţării funcţionează în clădiri cu risc seismic ridicat, ceea ce înseamnă pericol iminent de prăbuşire în cazul unui cutremur puternic.

Între timp, proiectul de lege al senatorului USR Cristian Ghica, care obliga autorităţile centrale şi locale să expertizeze toate clădirile în care funcţionează spitale, policlinici sau dispensare medicale, pentru a putea preveni tragedii precum cea din 1977, este blocat în Camera Deputaţilor din septembrie 2018.

Uniunea Salvaţi România