ACTUALITATE, POLITICĂ

USR: Cum am ajuns aici: criza declanşată de premierul Florin Cîţu

În plină pandemie, cu o spirală a scumpirilor, cu preţul gazelor şi energiei electrice care se îndreaptă spre o creştere istorică înainte de iarnă, cu inflaţia ajunsă la 5.3% în luna august şi cu a doua cea mai mică rată de vaccinare din Europa – după Bulgaria, Florin Cîţu a ales să scoată USR PLUS de la guvernare. Peste criza sanitară şi criza preţurilor, a fost suprapusă criza politică.
De unde a plecat totul?

USR PLUS s-a împotrivit marelui jaf naţional – PNDL 3 (50 de miliarde de lei pentru baroni).

PNDL 1 a mâncat 17.5 miliarde de lei, PNDL 2 – 30 de miliarde de lei. În total, 47.5 miliarde de lei au fost risipiţi de Liviu Dragnea, bani cu care a mituit baronii şi şi-a cumpărat liniştea în partid. A venit rândul lui Florin Cîţu să propună un nou PNDL. De la hoţia de 47.5 miliarde de lei a lui Dragnea la hoţia de 50 de miliarde de lei a lui Florin Cîţu.

1 septembrie – Florin Cîţu introduce pe ordinea de zi suplimentară a Guvernului PNDL 3. Deşi nu avea avizele necesare de la Ministerul Transporturilor şi Ministerul Justiţiei (aviz obligatoriu), forţează trecea OUG-ului. Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, este şantajat şi ameninţat cu demiterea.

Seara, Stelian Ion este demis şi, astfel, criza politică declanşată.

USR PLUS solicită PNL numirea unui nou premier şi continuarea coaliţiei. PNL/echipa câştigătoare refuză.

VINERI, 3 septembrie, USR PLUS anunţă depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva lui Florin Cîţu. Moţiunea de cenzură era cea mai rapidă cale prin care Florin Cîţu poate fi demis şi criza politică rezolvată. Astăzi, am fi putut avea un nou guvern funcţional.

În schimb, Florin Cîţu este ţinut la Palatul Victoria de PSD-ul lui Marcel Ciolacu până după congresul PNL. În Parlament, timp de o lună, am văzut refăcut USL 2.0. Cu încălcarea Constituţiei, moţiunea depusă de USR PLUS este îngropată. USR PLUS anunţă că votează prima moţiune ajunsă la votul final. La vot ajunge moţiunea PSD.

Marţi, moţiunea este adoptată. Florin Cîţu este demis cu cel mai mare număr de voturi din ultimii 30 de ani.

Ce urmează?

PNL are astăzi două variante: fie USR, fie USL.

Florin Cîţu şi “echipa câştigătoare” nu mai au majoritate în Parlament.

Singura opţiune pentru USR PLUS este refacerea cât mai rapidă a coaliţiei de guvernare alături de PNL şi UDMR. Însă cu un premier responsabil şi matur, care să îşi asume un calendar de reforme şi respectarea protocolului semnat cu USR PLUS.

În cazul în care PNL nu propune un nou premier, USR PLUS va propune varianta Dacian Cioloş – prim-ministru, fiind o garanţie că reformele pot avea loc în România.

Dacă PNL refuză numirea unui nou premier şi semnarea unui calendar de reforme, asta înseamnă guvern minoritar alături de PSD şi AUR. În acest caz, USR PLUS va intra oficial în opoziţie în următorii trei ani şi va pregăti câştigarea alegerilor parlamentare şi prezidenţiale din 2024.

Klaus Iohannis are din acest moment o responsabilitate uriaşă. Nu faţă de “echipa câştigătoare”, ci faţă de români, fiind ales preşedinte cu 66% din voturile românilor prezenţi la vot în 2019, turul 2. Nu mai putem prelungi criza politică declanşată de Florin Cîţu.

Deşi aveam nevoie de consultări rapide, Klaus Iohannis a decis amânarea consultărilor până săptămâna viitoare. USR PLUS va merge cu aceleaşi variante.

La final, Klaus Iohannis şi PNL vor decide: USR sau USL.