ACTUALITATE

USR depune două plângeri penale în urma sabotajului Fără Penali de la Camera Deputaţilor

Uniunea Salvaţi România va depune două plângeri penale în urma sabotajului de la Secretariatul General al Camerei Deputaţilor în privinţa iniţiativei Fără Penali în funcţii publice.

Astfel, USR va depune o plângere penală pentru abuz în serviciu pe numele Silviei Mihalcea, secretar general al Camerei Deputaţilor, pentru că a întârziat cu peste 100 de zile trimiterea semnăturilor la CCR şi o plângere penală pentru fals în acte oficiale pe numele lui Georgică Tobă, şeful departamentului legislativ al Camerei Deputaţilor, care apare ca semnatar pe nota informativă falsă cu privire la semnăturile Fără Penali care a ajuns la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor.

La comanda politică a lui Liviu Dragnea, angajaţii Secretariatului General au trecut în nota informativă care urma să fie trimisă Curţii Constituţionale un număr de 591.097 de semnături, deşi USR a depus în Parlament 931.249 semnături, dintre care 825.624 validate de primării. De fapt, PSD a încercat să trimită la CCR un număr mai mic de semnături pentru a invalida automat iniţiativa.

“În nota informativă despre Fără Penali este o cifră falsă. Şi pentru acest lucru vom formula o plângere penală. Faptul că angajaţii Secretariatului General şi-au depăşit prerogativele şi au dat o informare falsă, care a stat la baza unor acuzaţii false făcute împotriva semnatarilor şi împotriva celor care au contribuit la adunarea semnăturilor, reprezintă un fapt foarte grav. Lucrurile nu sunt întâmplătoare, a fost o încercare de tergiversare a acestei iniţiativei. Dacă funcţionarii acceptă să îi facă jocul lui Liviu Dragnea, un condamnat penal, trebuie să ştie că nu o să închidem ochii la asemenea abuzuri”, a explicat deputatul USR Stelian Ion.

Noua încercare de blocare a iniţiativei Fără Penali vine după ce Secretariatul General aflat în subordinea lui Liviu Dragnea a amânat cu peste 100 de zile trimiterea semnăturilor la Curtea Constituţională, sub pretextul fotocopierii dosarelor. În această perioadă, angajaţii au început să verifice semnăturile, ceea ce înseamnă depăşirea atribuţiilor legale.

“Astăzi am avut o discuţie de mai bine de o oră cu şefa Secretariatului General în care am cerut clarificări. Din perspectiva noastră, aceste cifre pe care le-au pus în notă au rolul de a sabota iniţiativa astfel încât să scadă sub pragul impus de lege, undeva la 490.000 de semnături validate. Am cerut clarificări asupra notei şi aşteptăm să vină cu clarificări şi să le înainteze Biroului Permanent. Noi am depus peste 900.000 de semnături la Camera Deputaţilor, din care peste 800.000 au fost semnături valide atestate de către primării, nu există niciun dubiu asupra veridicităţii şi validităţii acestei iniţiative cetăţeneşti care trebuie să ajungă la CCR”, a declarat deputatul Cristina Prună, liderul USR de la Camera Deputaţilor.

Iniţiativa Fără Penali va fi trimisă la CCR luni, pe 11 februarie, pentru controlul de constituţionalitate, având un termen de pronunţare de 60 de zile calendaristice. Ulterior, iniţiativa va intra în dezbatere parlamentară.

Iniţiativa Fără Penali în funcţii publice propune ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conţinut: “Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării.”