POLITICĂ

USR: Dragnea acaparează prin OUG toate instituţiile care luptă împotriva corupţiei

Uniunea Salvaţi România condamnă OUG-ul adoptat astăzi de Guvernul PSD-ALDE prin care Dragnea şi Tăriceanu acaparează cele mai importante instituţii care luptă împotriva corupţiei din România: Parchetul General, DNA, DIICOT, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

“Vor să pună mâna pe absolut tot ce înseamnă justiţie în această ţară. Acest OUG nu a fost discutat sau anunţat. Este un OUG care aruncă în aer legile justiţiei, dincolo de răul făcut deja de către Parlament prin modificarea legilor. OUG-ul este o continuare a mutilării legilor justiţiei. În primul rând, Tudorel vine cu o modificare în ce priveşte numirea procurorilor de rang înalt. Avizul secţiei pentru procurori nu mai este necesar, va fi înlocuit de avizul plenului CSM, pentru că aşa cum observăm în ultimul timp, PSD are influenţă în această zonă a CSM-ului şi modifică legile astfel încât influenţa să-şi poată produce efectele cât mai uşor”, transmite deputatul USR Stelian Ion.

USR atrage atenţia că unul dintre efectele nocive al OUG-ului adoptat astăzi în Guvern este faptul că pe viitor, judecătorii vor putea fi numiţi la conducerea Parchetului General, DNA sau DIICOT. USR cataloghează această decizie ca fiind o aberaţie, un judecător nu ar trebui să poată fi numit direct ca şef al unui Parchet, fără să aibă experienţă în cercetarea cauzelor penale şi instrumentarea dosarelor. Mai mult, este în deplină contradicţie cu ceea ce însuşi PSD-ul a aclamat în ultima perioadă, şi anume, separarea carierelor magistraţilor.

“Legile justiţiei pe care PSD-ALDE şi le-a făcut în anii trecuţi nu mai corespund nevoilor lor de a prelua Parchetele şi instanţele de judecată. Au ajuns astăzi la concluzia că nu pot să-i facă nimic preşedintelui Klaus Iohannis dacă nu vor numi la DNA un procuror favorabil, şi atunci, au schimbat legea, ce ştiu ei să facă cel mai bine. Acum obligă ca interimatul la DNA să nu dureze mai mult de 45 de zile. Adică şantajează preşedintele ţării, pe care îl vor acuza în viitor că blochează instituţia dacă întârzie”, precizează deputatul USR Silviu Dehelean.

USR reclamă şi faptul că PSD-ALDE a relaxat condiţiile de numire ale judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

“Se doreşte numirea unor judecători la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi pentru că legea actuală constituie o piedică pentru aceşti politicieni, modifică legea. Cum o modifică? În sensul în care pe viitor, interviul, acel criteriu de selecţie foarte subiectiv, va avea o pondere cât mai mare în evaluarea făcută pentru funcţia de judecători de la ÎCCJ. Şi în al doilea rând, se modifică criteriile referitoare la vechimea în funcţie. Acum, pentru a fi numit judecător la ICCR ar trebui să ai o vechime de 18 ani. Pe viitor se va adăuga şi vechimea în funcţia de procuror. Este absolut de neimaginat”, subliniază deputatul USR Stelian Ion.

USR transmite că pentru adoptarea OUG-ului erau necesare dezbateri şi recomandări ale partenerilor europeni pentru a vedea în ce măsură deciziile luate de Tudorel Toader sunt corecte, însă tot procesul a fost netransparent şi modificat după bunul plac al celor care conduc PSD-ALDE.

USR îi va solicita Avocatului Poporului să atace acest OUG la CCR, mai ales în contextul în care bugetul lui Victor Ciorbea a fost crescut pentru sesizările la Curtea Constituţională. De asemenea, USR va face apel şi către organismele internaţionale.

USR consideră că în acest moment Comisia Europeană trebuie să intervină, deoarece modul în care se legiferează în România este împotriva Tratatelor UE şi MCV. Mai mult, USR este dispus să ajungă în faţa Curţii Europene de Justiţie pentru a apăra justiţia din România.

Uniunea Salvaţi România – România