POLITICĂ

USR: Drepturile românilor din diaspora, anulate pe bandă rulantă de PSD-ALDE

Senatul a respins ieri două propuneri legislative ale USR de modificare a legilor electorale, iniţiative menite să impulsioneze participarea românilor la viaţa politică a ţării lor, indiferent de locul în care îşi au domiciliul.

Prima propunere legislativă ar fi permis înregistrarea candidaturii pentru alegerile parlamentare din România în baza paşaportului românesc, ca alternativă la cartea de identitate şi depunerea la dosarul de candidatură a dovezii îndeplinirii condiţiei domiciliului în ţară, obligatoriu pentru validarea mandatului, până în preziua alegerilor.

A doua propunere legislativă propusă de USR de modificare a legilor electorale viza posibilitatea românilor care locuiesc în străinătate de a vota în cadrul alegerilor parlamentare pentru circumscripţia electorală din ţară, unde au domiciliul.

“Este clar că actuala putere se teme de românii din diaspora, de dorinţa lor de a avea o ţară ca afară. Măsurile propuse ar fi uşurat românilor care locuiesc în străinătate să participe la alegerile pentru un loc în Parlamentul României, iar cea de a doua le-ar fi permis celor din diaspora să voteze pentru circumscripţiile electorale de acasă, să aibă un cuvânt de spus în dezvoltarea comunităţilor din care provin. Va exista, însă, un moment de la care voinţa a milioane de români care nu vor să-şi uite ţara nu va mai putea fi oprită, iar noi nu vom abandona promovarea acestor măsuri juste”, spune Senatorul USR de diaspora Radu Mihail.