ACTUALITATE, POLITICĂ

USR este împotriva propunerii PNL de alegere a preşedinţilor de consilii judeţene de către consilierii judeţeni

USR este împotriva iniţiativei PNL de a modifica legea de alegere a autorităţilor publice locale astfel încât preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi de consilierii judeţeni şi nu prin vot direct de către cetăţeni.

“Iniţiativa PNL este împotriva oricăror principii ale democraţiei extinse la nivel local, căci deschide posibilitatea ca un partid care a luat 20% din voturi să dea preşedintele consiliului judeţean. Aceasta iniţiativă scoate din joc, practic, cetăţeanul şi votul lui, delegitimizând în acelaşi timp funcţia de preşedinte al consiliului judeţean, ca reprezentant ales al comunităţii”, declară senatorul USR Vlad Alexandrescu.

USR consideră, din contră, că preşedintele consiliului judeţean ar trebui ales de către cetăţeni, în două tururi de scrutin, tocmai pentru a creşte legitimitatea funcţiei şi a persoanei care o ocupă. USR depune, în acest sens, un amendament la proiectul de lege pentru care Guvernul Orban îşi asumă, miercuri, răspunderea în Parlament.

Prin această măsură, PNL oferă o mână de ajutor PSD, care poate astfel să-şi păstreze unii baroni locali în funcţii, prin negocieri la nivel de consilieri, chiar dacă partidul a obţinut un număr mic de voturi, dar suficient pentru a asigura o majoritate negociată în consiliul judeţean.

USR consideră că este suspect felul în care PNL doreşte, pe de o parte, să-şi asume răspunderea pe modificarea legilor alegerilor locale, iar pe de altă parte, să promoveze măsura alegerii preşedinţilor de consilii judeţene de către consilierii judeţeni, prin OUG.