POLITICĂ

USR: Guvernul Ciucă intenționează o nouă ștergere a datoriilor companiile din industria Apărării

Sub pretextul contextului internațional și al importanței strategice pe care o au companiile din industria Apărării, Guvernul Ciucă intenționează o nouă ștergere a datoriilor.
Este vorba de datorii de 137,2 milioane lei, acumulate până la 31 martie 2022 de 10 companii din producția sau comerțul cu armament, muniții și material de război.
Cât de mult vrea statul cu adevărat să redreseze aceste companii reiese din faptul că, de zeci de ani, nu s-a schimbat nimic în modul dezastuos de administrare a lor, doar li se șterg datoriile la intervale periodice de timp. De fapt, politicienii au tot interesul să mențină aceste „găuri negre” care nu produc decât pierderi pentru contribuabilii români și beneficii pentru cei care le căpușează.
Metodele prin care sunt căpușate companiile de stat sunt variate: subînchirieri la prețuri derizorii, afaceri păguboase, contracte de achiziție la suprapreț, angajarea activului de partid, posturi extrem de bine plătite în conducere, etc.
Evident, companiile sunt pe pierderi mari și tot acumulează datorii. Așa că, periodic, mai vine câte un ministru și mai șterge datoriile. Că doar nu dă din banii lui, dă din banii românilor.
Claudiu Nasui: „Cât am fost ministru, am refuzat practica acesta de a tot îngropa bani în companii căpușate cu zero șanse de redresare. Dar, cum am plecat, cum au reluat practica. Ministrul interimar de la PNL a renumit toți administratorii speciali rapid în funcții și a deschis din nou robinetul de bani publici”.