POLITICĂ

USR inițiază anularea legii recursului compensatoriu

USR inițiazăanularea legii recursului compensatoriu, care a permis eliberarea din închisori a peste 10.000 de infractori periculoși. Aplicarea în continuare a legii reprezintă un pericol major, total inacceptabil pentru societate, motiv pentru care se impune abrogarea de urgență a acestei legi.

Legea, în loc să constituie un remediu al unei probleme, a devenit sursa unei probleme și mai mari, punând în pericol grav siguranța cetățenilor.

Proiectul legii recursului compensatoriu a fost inițiat de Guvernul Grindeanu pentru a rezolva problema supraaglomerării din penitenciare și a fost trimis în Parlament, unde a fost denaturat de parlamentarii PSD-ALDE-UDMR. PSD a propus dublarea numărului de zile acordate pentru detenție în condiții improprii de la 3 la 6, fără niciun studiu de impact referitor la numărul de deținuți care ar fi urmat să fie eliberați în baza acestei legi. Propunerea UDMR, care nu a fost însă adoptată era și mai gravă – în loc de 6 zile, infractorii primeau un ”cadou” 9 zile reduse la fiecare 30 executate.

USR spune că în Parlament, s-au opus şi au încercat să îmblânzească legea cu amendamente, a fost atacată la CCR, dar degeaba. A ieșit o lege criminală, dar “constituțională”.

“Dacă vrem să nu mai moară oameni nevinovați, trebuie să o abrogăm în regim de urgență! Da, în cazul ăsta ar trebui dată o OUG de abrogare: mor oameni, sunt violate femei, sunt tâlhăriți românii pe stradă de infractori eliberați înainte de termen, fără discernământ”, spune deputatul USR Stelian Ion.