ACTUALITATE, POLITICĂ

USR: Peste jumătate din localitățile din România nu au niciun medic de familie sau au medici de familie insuficienți

Mai mult de jumătate din localitățile din România nu au niciun medic de familie sau au medici de familie insuficienți. Se impun măsuri urgente!

Soluția USR pentru a rezolva criza de medici de familie în aproape jumătate de țară începe cu alocarea unui minim de 8% din bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pentru acest sector. În prezent, asistența medicală primară primește sub 6%, în vreme ce media europeană este cuprinsă între 10%-14%. USR a depus, încă din luna mai 2019, în Parlament un proiect de modificare a legii Sănătății pentru a crește finanțarea medicinei de familie.

O altă soluție pentru a acoperi deficitul de medici de familie este acordarea de sporuri și bonificații pentru medicii de familie din zonele rurale defavorizate, ca stimulent de acoperire cu servicii medicale primare. Ministrul Sănătății a promis că propunerea înaintată deja de parlamentarii USR va fi inclusă în viitorul contract cadru, care va fi publicat în luna martie.

Medicina de familie este piatra de temelie a sistemului de sănătate din România. Aproape jumătate din populația țării trăiește în mediul rural unde principalul acces la sistemul de sănătate, adesea singurul, este prin intermediul medicului de familie.

Vremea

Bistrita Bistrita-Nasaud Romania
Soare
Soare
9°C
Vânt: 4 km/h S