POLITICĂ

USR, proiect de lege pentru un vot transparent la referendum

USR a depus, miercuri, un proiect legislativ care să introducă în Legea Referendumului folosirea Sistemului Informatic de Monitorizare a Prezenţei la Vot (SIMPV). Astfel, cetăţenii României vor şti că orice referendum naţional se desfăşoară în cele mai bune condiţii şi nu vor exista fraude.

Senatoarea Florina Presadă a solicitat ca dezbaterea proiectului legislativ să fie în procedură de urgenţă.

USR reclamă că Guvernul Dăncilă a emis o Ordonanţa de Urgenţă care completează legea privind organizarea referendumului cu prevederile legii 208/2015 (cea privind alegerile parlamentare) dar a exclus în mod special folosirea sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.

“PSD nu a fost niciodată cu adevărat preocupat de soarta acestui referendum. Dacă era, ar fi iniţiat proiectele legislative care să permită desfăşurarea unui referendum corect. Au dat OUG în ultimul ceas pentru a pune în acord legea referendumului cu alte prevederi în materie, mai puţin sistemul ce permite verificarea prezentei la vot şi evitarea votului multiplu. Adică fix ce era mai important. Prin bănuielile deja existente cu privire la corectitudinea procesului de vot, din cauza lipsei SIMPV, PSD subminează acest referendum”, transmite senatoarea USR Florina Presadă, iniţiatoarea proiectului.

USR aminteşte că SIMPV a fost utilizat cu succes la alegerile locale şi parlamentare din anul 2016, dar AEP nu poate implementa sistemul din cauza timpului scurt în care se va organiza referendumul pentru redefinirea familiei în Constituţie.

USR atrage atenţia că absenţa sistemului informatic va face ca referendumul să fie afectat de suspiciuni privind votul multiplu sau frauda la urne, mai ales având în vedere antecedentele penale ale lui Liviu Dragnea.

Urgenţa adoptării acestei propuneri legislative iniţiate de USR este dată de apropierea unor referendumuri naţionale de revizuire a Constituţiei, declanşate ca urmare a exercitării dreptului de iniţiativă legislativă de către cetăţeni, asigurarea corectitudinii acestora şi a încrederii depline în procesul de vot fiind esenţială pentru societatea românească