POLITICĂ

USR propune instituirea unui sistem de vouchere pentru cei 13 000 care trăiesc și învață la lumânare

În România sunt 13.000 de copii care trăiesc și învață la lumânare, iar USR a propus soluții anul acesta prin intermediul programului Prima Lumină. Acesta propune instituirea unui sistem de vouchere dedicat familiilor ale căror locuințe nu au fost racordate niciodată la rețeaua electrică și care nu își permit să acopere costurile de conectare din cauza prețului mult prea mare determinate de distanța față de cel mai apropiat punct de distribuție a energiei electrice sau din cauza faptului că familiile se încadrează în categoria consumatorilor vulnerabili.

Tot în acest an, USR a propus soluții și pentru a stimula investițiile în sectorul petrochimiei. În ciuda potențialului său, România a cunoscut un regres în acest domeniu, deși, o dezvoltare durabilă a economiei și o îmbunătățire a standardului de viață nu se pot realiza fără a stimula industria petrochimică – un domeniu în care am ajuns să importăm produse chimice chiar dacă, pentru unele, materia primă este produsă în România. Numai în 2016 am importat mărfuri și produse petrochimice în valoare de 8 miliarde de euro, în timp ce exporturile s-au situat la 2 miliarde de euro.

– deputatul Cristina Prună a solicitat Comisiei Europene includerea României în Grupul de lucru pentru bazinele carbonifere aflate în tranziție.

– senatoarea Silvia Dinică și deputații Cristian Ghinea și Tudor Rareș Pop au lansat Programul Național Prima Lumină.

– deputatul Cristina Prună a propus măsuri pentru a încuraja investițiile în sectorul petrochimiei prin oferirea unor facilități fiscale.