Dan Barna USR măsuri relaxare responsabilitate 15 mai
POLITICĂ, ECONOMIC

USR: PSD aruncă în haos bugetul ţării

USR avertizează că PSD aruncă în haos bugetul României prin modificările aduse la rectificarea bugetară în Comisiile de Buget-Finanţe din Parlament. Două dintre modificările aduse la rectificarea bugetară, respectiv majorarea pensiilor cu 40% în loc de 14% şi plafonarea împrumuturilor României de la 44% la 40%, destabilizează complet bugetul ţării.

Majorarea pensiilor cu 40% înseamnă o gaură de zeci de miliarde în bugetul statului, care nu poate fi acoperită decât din împrumuturi sau din creşteri de taxe şi impozite, lucru ştiut încă de anul trecut, de când PSD a aprobat legea fără să-şi bată capul că statul român nu are bani. În mod perfid, PSD care a explodat cheltuielile statului pe datorie în ultimii ani, a propus micşorarea plafonului de îndatorare al României, ceea ce limitează variantele Guvernului de a ţine sub control deficitul.

“România nu poate plăti pensiile decât într-un singur mod. Banii nu pot veni din cer, şi nu am descoperit o rezervă de aur sau petrol pe care să ne bazăm. Vom plăti fie din taxe mai multe pe muncă, fie din împrumuturi interne-externe, deficit, inflaţie. Asta înseamnă că vom eroda puterea de cumpărare a banilor şi vom face rău chiar celor pe care pretindem că îi ajutăm”, a spus deputatul USR Claudiu Năsui în timpul şedinţei comune a Comisiilor de Buget Finanţe care au adoptat raportul cu modificări pentru rectificarea bugetară.

“În fiecare lună din 2020, fondul de pensii publice a avut un deficit în medie de câte 1,1 miliarde de lei/lună. Asta se întâmpla înainte de creşterea pensiilor de anul acesta. Dacă am creşte cu 40% valoarea punctului de pensie, am mai adăuga câte 2,6 miliarde de lei deficit în fiecare lună. Într-un an, asta ar însemna 31 de miliarde de lei doar pentru a plăti creşterea promisă mincinos. În mod sustenabil, creşterea pensiilor se poate realiza doar dacă creşte numărul salariaţilor din sectorul privat şi salariul mediu din ţară”, a explicat deputatul USR Cristian Seidler, membru în comisia de Muncă care a dezbătut săptămâna trecută rectificarea bugetară.

Mai grav este că pensiile speciale sunt în continuare în vigoare din cauza jocurilor politicianiste ale vechilor partide care doar i-au amăgit pe români cu proiecte neconstituţionale. Aşteptăm în septembrie o decizie favorabilă a CCR cu privire la impozitarea pensiilor speciale pe 30 septembrie.