POLITICĂ

USR, reacţie după postarea Ambasadei Rusiei: Nu întinaţi memoria victimelor comunismului

Uniunea Salvaţi România solicită Ministerului Afacerilor Externe să reacţioneze oficial la afirmaţiile Ambasadei Federaţiei Ruse legate de aşa-zisa “aniversare” a 75 de ani de la “eliberarea” României de către Armata Roşie în contextul discuţiilor recente despre comportamentul soldaţilor sovietici în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Reamintim pe această cale Ambasadei Federaţiei Ruse că, la nivel internaţional, nu doar Uniunea Europeană ci şi organizaţii la care Federaţia Rusă este parte, precum Consiliul Europei şi OSCE au adoptat documente în care sunt condamnate toate regimurile totalitare, inclusiv stalinismul şi comunismul.

A face apologia dictatorului Stalin într-o ţară care a trăit pentru aproape jumătate de secol trauma regimului comunist impus cu tancurile, aşa cum s-a petrecut şi în celelalte ţări “eliberate” de Armata Sovietică, înseamnă a dispreţui memoria tuturor victimelor comunismului.

Uniunea Salvaţi România nu va accepta să participe la nicio manifestare care să aniverseze un moment istoric care a însemnat, odată cu sfârşitul regimului nazist, începutul totalitarismului comunist. Dimpotrivă, ne exprimăm speranţa că, la 80 de ani de la semnarea pactului Ribbentrop-Molotov, pe 23 august 2019 vom organiza cum se cuvine Ziua Europeană a Comemorării Victimelor regimurilor totalitare, indiferent de natura sau numele acestora: Comunism, Fascism, Nazism, Stalinism. Doar printr-un efort comun de păstrare e memoriei colective vom putea lupta împotriva celor care folosesc frica, extremismul şi intoleranţa ca arme de luptă împotriva valorilor noastre comune europene.