USR repară după PSD. Soluţiile USR pentru reforma sistemului educaţional

Uniunea Salvaţi România a lansat, luni, un policy brief în care a prezentat viziunea de reformă a sistemului educaţional. USR consideră că este vitală reformarea profundă a educaţiei, şi reprezintă singura şansă de salvare a României, după nenumăratele experimente nereuşite făcute în principal de PSD.

„Am citit declaraţia lui Liviu Dragnea şi în premieră îi dau dreptate: „România are nevoie disperată să recupereze cele aproape trei decenii în care reforma educaţiei a eşuat” – a eşuat DIN CAUZA guvernelor PSD, care au deţinut în ultimii 30 de ani 2/3 din portofoliile de la Ministerul Educaţiei. Chiar zilele acestea, Ecaterina Andronescu a mai dat drumul unui proiect de nouă lege a învăţământului „pe surse”, proiect care nu spune nimic nou, de altfel. USR pune astăzi în dezbatere o viziune consistentă de schimbare a paradigmei de educaţie, viziune care propune:

centrarea sistemului educaţional pe nevoile elevului/studentului şi schimbarea modului de învăţare, orientat pe dezvoltarea gândirii critice; creşterea implicării părinţilor în şcoli, prin consiliile de administraţie şi depolitizare şi descentralizare, prin desfiinţarea inspectoratelor şcolare – astăzi vasalizate faţă de putere”, a declarat preşedintele USR Dan Barna.

Efectele haosului creat de miniştrii Educaţiei au făcut ca realitatea să arate că România este campioană europeană la analfabetism funcţional (persoane care ştiu să citească, dar nu înţeleg ce citesc), la abandon şcolar, avem cea mai mare rată din UE în mediul rural (27%), locul 3 după Estonia şi Malta la părăsirea timpurie a şcolii. În plus, suntem singurul stat din întreaga UE în care valorile acestui indicator, în loc să scadă şi să tindă la ţinta de maximum 10% asumată de Guvern pentru anul 2020, cresc de la an la an. De asemenea, avem 2500 de şcoli cu toalete în curte, iar sistemul de învăţământ a fost acaparat politic prin inspectoratele şcolare judeţene pentru că directorii de şcoală se aleg dintre oamenii cu carnet de partid.

Având această realitate îngrijorătoare, viziunea USR pentru reformarea sistemului de educaţie prevede cei 3 piloni: punerea copilului/tânărului în centrul sistemului educaţional şi încurajarea educaţiei personalizate, creşterea rolului părinţilor în educaţie şi desfiinţarea inspectoratelor şcolare, cu transferul puterii de decizie şi al autonomiei către consiliile de administraţie din şcoli.

În privinţa educaţiei universitare, USR susţine implicarea activă a mediului privat în programele derulate de universităţi, scopul comun fiind acela de a pregăti tineri cu un înalt nivel de calificare, eliminarea plagiatului şi revizuirea sistemului de auditare a calităţii învăţământului superior, cu ierarhizarea universităţilor în funcţie de performanţe.

Uniunea Salvaţi România

Recommended For You

About the Author: Seserman Alin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.