ACTUALITATE, POLITICĂ

USR: România, campioană în UE la evaziunea fiscală

USR cere adoptarea de urgenţă a proiectului privind înăsprirea pedepselor pentru evazionişti

România este campioană în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte evaziunea fiscală, înregistrând cel mai mare deficit naţional de conformare la normele TVA, potrivit unui raport recent al Comisiei Europene. În acest context, USR cere, din nou, parlamentarilor noii coaliţii să adopte de urgenţă proiectul iniţiat de senatorul USR Cristi Berea prin care sunt înăsprite pedepsele pentru evazionişti.

În 2019, ţara noastră a pierdut 34,9% din veniturile sale din TVA, urmată fiind de Grecia şi Malta, în timp ce state precum Cipru, Suedia şi Croaţia pierd sub 3% din veniturile din TVA. Cifrele la zi au toate şansele să arate şi mai dramatic dacă ţinem cont de faptul că, în luna martie a acestui an, preşedintele Iohannis a promulgat legea PSD care încurajează evaziunea fiscală, scăpându-i pe evazionişti de închisoare dacă achită prejudiciul atunci când sunt prinşi.

“Acesta este rezultatul politicii prin care ANAF a fost mână de fier împotriva bătrânicilor care vând pătrunjel fără casă de marcat, dar a ignorat marea evaziune.

Multipli şefi ai ANAF s-au dat drept mari luptători împotriva evaziunii, dar acea luptă i-a ţintit exclusiv pe micii antreprenori. Au închis întreprinderi pentru nereguli minore şi au făcut plângeri penale aiurea, procese pierdute de altfel în instanţă, şi, în final, au cauzat pierderi mai mari bugetului de stat. Culmea ironiei, chiar ei sunt acum în diverse stadii ale urmăririi penale tocmai pentr complicitatea lor la fapte de mare evaziune”, declară deputatul USR Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei, membru în Comisia de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor.

“România este campioană la evaziunea fiscală. Într-o Europă care caută măsuri pentru eradicarea acestui fenomen, România, prin coaliţia PNL-PSD-UDMR, caută soluţii pentru încurajarea acesteia. În discursurile publice, Guvernul luptă cu evaziunea şi se dă peste cap să colecteze cât mai mulţi bani la buget, dar, în realitate, îi mângâie pe creştet pe evazionişti. În România, potrivit unei legi PSD, promulgată de preşedintele Iohannis, dacă faci evaziune fiscală şi eşti prins, plăteşti prejudiciul şi scapi, pregătindu-te de o nouă rundă de furt. Proiectul USR, care reincriminează pe bune evaziunea fiscală şi propune pedeapsa cu închisoarea pentru evazionişti, riscă să pice la vot pentru că cei din PNL nu vor să îşi supere partenerii de alianţă. În acest ritm, din păcate, vom menţine poziţia fruntaşă în ceea ce priveşte fenomenul evaziunii fiscale şi vom pierde în fiecare an milioane de euro”, afirmă senatorul USR Cristi Berea.

Proiectul USR pentru înăsprirea pedepselor pentru evazionişti se află în dezbaterea Camerei Deputaţilor din luna octombrie, după ce a trecut prin adoptare tacită de Senat.

USR a solicitat, încă de la început, dezbaterea lui în procedură de urgenţă, dar cererea nu a fost aprobată de majoritatea PSD, PNL, UDMR, care face totul pentru îngroparea iniţiativei în sertarele Camerei.

Până în prezent, proiectul a primit aviz favorabil de la Comisia pentru buget şi aviz nefavorabil de la Comisia pentru drepturile omului. Mai este nevoie de raport din partea Comisiei juridice pentru ca propunerea legislativă a USR să poată intra în dezbaterea plenului, moment în care românii vor putea vedea limpede cine îi apără pe evazionişti şi cine este preocupat, cu adevărat, ca bugetul statului să nu mai fie văduvit de sume uriaşe, în timp ce cetăţenii de rând şi întreprinzătorii de bună credinţă duc povara acoperirii deficitului şi suferă, zi de zi, consecinţele furtului.

Proiectul iniţiat de senatorul USR Cristi Berea modifică şi completează Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale în sensul ca această infracţiune să fie pedepsită cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi, nu doar cu amendă.