POLITICĂ

USR: Salariului minim diferenţiat în funcţie de vechime este o inepţie

Uniunea Salvaţi România consideră că ordonanţa de urgenţă a Guvernului Dăncilă care impune un salariu minim brut mai mare pentru vechimea în muncă de peste 15 ani este o inepţie a unui ministru al Muncii care nu înţelege economia reală.

USR atrage atenţia că efectul advers al acestei politici va fi îngreunarea angajării românilor mai înaintaţi în vârstă. Ei vor deveni mai scumpi pe piaţa forţei de muncă chiar şi decât cei cu doar un an mai tineri.

,,Vechimea într-o altă meserie decât cea în care urmează să lucrezi nu are valoare economică. Ce importanţă are experienţa de 15 ani ca vânzător când te angajezi ca şofer sau cea de recepţioner când te angajezi pe un post de contabil? Niciuna. Vechimea, chiar şi în acelaşi post, are o valoare limitată. Peste un număr de ani lucraţi într-un domeniu, nu devii neapărat un şi mai bun contabil, strungar sau vânzător. Legile şi tehnologia se schimbă atât de mult în 15 ani încât trebuie să înveţi lucruri noi, nu să faci o activitate la fel cum se proceda acum 15 ani, iar pentru asta să primeşti bani în plus. Numărul de ani care reprezintă o vechime valoroasă diferă de la o meserie la alta şi e chiar reglementată legal, în anumite cazuri, dar niciodată legea nu cere vechime de 15 ani”, explică deputatul USR Cristian Seidler, membru în Comisia de muncă din Camera Deputaţilor.

USR subliniază că noua politică cu privire la salariul minim diferenţiat în funcţie de vechime va bloca românii cu peste 15 ani de experienţă să îşi mai schimbe locurile de muncă.

,,După 15 ani de muncă necalificată pe salariul minim, în loc să te încurajeze să te califici, să meriţi bani mai mulţi, Guvernul te premiază pentru stagnare profesională, pe banii angajatorului privat. Aceasta este viziunea Olguţei Vasilescu, ministrul Muncii care a lucrat toată viaţa la stat”, a declarat deputatul USR Cristian Seidler.

Singurul motiv pentru care Guvernul a decis creşterea salariului minim în funcţie de studii şi vechime este atragerea de mai multe fonduri la bugetul de stat prin taxe şi impozite, în condiţiile în care există pericolul depăşirii deficitul bugetar.

USR susţine creşterea salariului mediu brut pe economie, prin deducerea fiscală a cheltuielilor de formare profesională urmate de măriri salariale, în economia privată, ceea ce poate într-adevăr să ducă la o creştere a nivelului de trai al românilor. În ultimii doi ani Guvernul PSD-ALDE a crescut salariile pentru anumite categorii de bugetari, într-un mod total nesustenabil. În prezent, un angajat din mediul privat are un salariu mediu echivalent cu jumătate din salariul mediu al bugetarilor.