POLITICĂ

USR sare la Orban: ”Face ca Dragnea”

USR s-a lansat într-un atac direct la adresa premierului Orban pe care îl acuză de ipocrizie. USR spune că atunci când acesta era în opoziţie considera Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții gândit de Liviu Dragnea și PSD drept „cea mai mare escrocherie post-revoluționară”.

Tot Ludovic Orban spunea că înființarea FSDI este o metodă ca partidul la putere să facă rost de bani pentru investiții derulate fără respectarea procedurilor legale de achiziție publică și fără ca acestea să fie generate de un interes public real.

”Acum, din scaunul de premier, Ludovic Orban anunță că se gândește și el la un fond de investiții, pe model polonez, ca instrument de dezvoltare a anumitor domenii de activitate.

La fel ca predecesorii săi, șeful partidului la guvernare nu vorbește însă de proiecte strategice. Or tocmai de aici ar trebui pornit.

De ce vrem să facem un astfel de fond? Vrem irigații în Bărăgan sau în toată Moldova? Autostrăzi? Termoficare în marile orașe? Extinderea infrastructurii de transport public nepoluant? Infrastructură de transport gaze? Care sunt investițiile strategice ale statului român pe următorii 10-20 de ani?

De abia după ce vom avea răspunsuri și creionăm o listă cu proiecte strategice, putem vedea dacă România are capacitatea instituțională să implementeze instrumente financiare relativ complexe, cum sunt cele din Polonia.

Altfel, în loc să plecăm de la proiecte și să găsim metoda de finanțare, facem invers. Adică, întâi găsim sursa și apoi vedem pe ce sunt tocați banii.

Altfel, putem bănui că, la fel ca la PNDL, vom avea de-a face doar cu o reinterpretare a aceleași teme pornite de PSD, de data aceasta în beneficiul baronilor locali PNL și al firmelor de casă ale liberalilor”, au mai menţionat reprezentanţii USR.