păduri Suceava activişti mediu
POLITICĂ

USR solicită o anchetă la Garda Forestieră Suceava după ce activişti de mediu au fost atacaţi

USR solicită o anchetă la Garda Forestieră Suceava după ce activişti de mediu au fost atacaţi. DNA-ul pădurilor, esenţial

Senatorul USR Mihai Goţiu solicită Ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, o anchetă a Corpului de Control la Garda Forestieră Suceava după ce Tiberiu Boşutar, preşedintele Asociaţiei Moldoviţa, a fost atacat cu topoare de către Mugurel Nacu, consilier al Gărzii Forestiere Suceava, şi de fiul acestuia, Ionel Nacu.

Mihai Goţiu transmite că cele atacul asupra lui Tiberiu Boşutar, petrecut duminică, 17 mai, în pădurile din Suceava, arată necesitatea adoptării legii USR “DNA-ul pădurilor” cât mai curând şi în Senat, după votul favorabil de pe 13 mai în Camera Deputaţilor.

“Mafia Lemnului a prins curaj, la doar câteva zile după ce membrii Guvernului din Camera Deputaţilor s-au abţinut de la votarea legii de înfiinţare a DNA-ului Pădurilor, iar Guvernul a anunţat că nu o susţine. Până la producerea unei noi tragedii e doar o chestiune de timp. Păi cum să nu aibă curaj Mafia Pădurilor când atât ministrul Mediului, Costel Alexe, cât şi cel al Justiţiei, Cătălin Predoiu, n-au votat (cu doar câteva zile înainte), în Camera Deputaţilor, legea de înfiinţare a DNA-ului Pădurilor (Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Mediu)? Cum să nu se simtă încurajaţi infractorii, hoţi şi tâlhari deopotrivă, când membrii Guvernului, în calitate de deputaţi, “se abţin” de la înfiinţarea unei structuri specializate care să-i trimită la puşcărie?”, transmite senatorul USR Mihai Goţiu, membru în Comisia pentru ape, păduri, pescuit şi fond cinegetic.

În consecinţă, senatorul USR i-a solicitat Ministrului Mediului:

Să dispună o anchetă a Corpului de Control la Garda Forestieră Suceava, pentru stabilirea cu exactitate a implicării lui Mugurel Nacu în atacul asupra activiştilor de mediu, evaluarea activităţii profesionale a acestuia şi legăturile lui cu firmele cu afaceri în domeniul lemnului, şi să transmită raportul şi concluziile anchetei.

Să dispună suspendarea din funcţie, până la finalizarea anchetei, a lui Mugurel Nacu.

Să lanseze în dezbatere publică şi să transmită un calendar cu măsurile legate de evaluarea competenţelor şi a integrităţii angajaţilor Gărzilor Forestiere.

Să transmită măsurile pe care Ministrul Mediului le va lua pentru depolitizarea Gărzii Forestiere Naţionale.

Amintim că proiectul USR de înfiinţare a unei Direcţii de Investigare a Infracţiunilor de Mediu, “DNA-ul pădurilor”, ar urma să fie o structură specializată de parchet care să aibă în competenţă investigarea infracţiunilor de mediu, şi a cărei activitate va fi prezentată Parlamentului, periodic, prin rapoarte.

Solicitarea senatorului USR Mihai Goţiu trimisă Ministrului Mediului poate fi consultată, şi descărcată, aici:

USR solicită o anchetă la Garda Forestieră Suceava după ce activiști de mediu au fost atacați. DNA-ul pădurilor, esențial