POLITICĂ

USR: Toate firmele vor putea să îşi scadă costurile caselor de marcat

USR are veşti bune pentru micii antreprenori: Toate firmele vor putea să îşi scadă costurile caselor de marcat

Toate firmele vor putea să îşi scadă costurile caselor de marcat, introduse obligatoriu de stat, datorită unei propuneri legislative a USR adoptată astăzi în Parlament.

În ultimii ani, antreprenorii au fost obligaţi să îşi schimbe casele de marcat de mai multe ori pentru că statul a schimbat legislaţia şi nu a fost în stare să elaboreze norme predictibile. Între 2017- 2019, în perioada guvernării PSD, au existat nu mai puţin de 4 modificări legislative, cu privire la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia agenţilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, iar asta fără a pune la socoteală hotărârile de guvern şi ordinele de ministru care reglementează casele marcat.

Toate aceste modificări legislative au însemnat costuri pentru antreprenori şi cele mai afectate au fost mereu firmele mici, cele care nu sunt plătitoare de TVA şi nu îşi pot deduce aceste cheltuieli. Costurile unei case de marcat, de peste 1000 de lei sau peste 2000 de lei dacă are şi cititor de coduri, este unul mare mai ales pentru un mic antreprenor care are un magazin într-o comunitate locală de exemplu. Iar în prezent, dacă firma nu este plătitoare de TVA, casa de marcat nu este o cheltuială deductibilă.

Propunerea legislativă a USR, iniţiată de deputaţii Claudiu Năsui şi Cristina Prună, permite tuturor firmelor să îşi scadă costurile caselor de marcat din impozitul pe profit. Atâta timp cât statul român nu este în stare să elaboreze norme predictibile, care să fie în beneficiul mediul de afaceri, atunci măcar să acorde companiilor posibilitatea de a-şi scădea cheltuiala (pe care, din nou, statul o impune) din impozitul pe care trebuie să-l achite.

“Acestea sunt iniţiative reale care pot ajuta mediul de afaceri, nu legi inutile pentru zile ale antreprenoriatului sau al comerţului electronic aşa cum am avut şi astăzi pe ordinea de zi, care nu fac decât să consume tot resurse de către stat din taxele şi impozitele acestor mici antreprenori”, a spus deputata USR Cristina Prună.

“De fiecare dată când statul a fost haotic şi a tot obligat antreprenorii să-şi schimbe casele de marcat o dată la câţiva ani, greul l-au dus tot micii contribuabili. Colectarea nu s-a îmbunătăţit, bugetul de stat nu a câştigat, însă, contribuabilii au avut de pierdut. Nu ar trebui să fie aşa. Contribuabilii nu ar trebui să suporte costurile generate de incompetenţa şi dezordinea statului. Prin acest proiect exact asta facem. Statul să fie incompetent pe banii lui, nu pe cei ai micilor întreprinzători”, a declarat deputatul Claudiu Năsui.

Mediul de afaceri din România era deja sufocat de reglementări costisitoare şi adesea inutile pentru care contribuabilii trebuie să plătească. Din aceste reglementări nu câştigă nimeni, nici măcar bugetul de stat.

Din cauza măsurilor ridicole impuse de stat, Banca Mondială a ajuns să situeze România în clasamentul “Doing Business – Measuring Business Regulations” în spatele unor ţări precum Kosovo, Muntenegru, Moldova, Serbia sau Belarus când vine vorba de uşurinţa cu care pot fi derulate afacerile.

Prin această propunere USR vine în sprijinul mediului antreprenorial din România, care reprezintă, de fapt, inima oricărei economii sănătoase.

Propunerea legislativă a fost adoptată astăzi în Camera Deputaţilor şi va fi înaintată spre promulgare preşedintelui Iohannis.