usr cod administrativ udmr
POLITICĂ

USR: Victorie împotriva mafiei pădurilor din Parlament

Modificările anti-hoţie la Codul Silvic, au fost adoptate de Camera Deputaţilor, menționează reprezentanții USR.

Legea de modificare a Codului Silvic, care conţine mai multe prevederi împotriva tăierilor ilegale de păduri, a fost adoptată de Camera Deputaţilor în unanimitate (cu 250 de voturi), după aproape două luni de dezbateri în comisiile de specialitate. Legea îi are ca iniţiatori pe senatorii USR Mihai Goţiu şi Allen Coliban.

“Este un pas foarte important pentru salvarea pădurilor din România, dar lupta împotriva Mafiei din domeniu nu se încheie cu adoptarea acestei legi. Investigaţiile pe care le-am făcut pe teren au scos la iveală metode de furt complexe, exploatarea pădurilor se face, în continuare, cu iresponsabilitate, iar tăierile ilegale de păduri şi distrugerea acestora beneficiază de clemenţă şi complicitatea unor decidenţi politici şi ai unor angajaţi ai instituţiilor publice de la nivel local şi central”, a declarat senatorul USR Mihai Goţiu.

Printre cele mai importante modificări ale legii se numără:

– Completarea definiţiei materialelor lemnoase, astfel încât să fie blocată Metoda Tocătorul, folosită pentru expedierea din pădure a unor cantităţi importante de lemn tăiat ilegal. Propunerea legislativă a fost asumată de Mihai Goţiu în urma investigaţiilor de presă şi ale activiştilor de mediu şi a beneficiat de susţinerea a 50.000 de cetăţeni care au semnat petiţia iniţiată de Comunitatea Declic.

– Trecerea etapizată la vânzarea ca lemn fasonat a copacilor tăiaţi din pădurile proprietate publică de stat (pentru a putea măsura exact lemnul care pleacă din păduri).

– Încadrarea ca infracţiune a transporturilor de lemn fără acte, în cazul transporturilor de peste 10 mc de lemn, dublată de confiscarea mijlocului de transport.

– Încadrarea ca infracţiune a oricărui furt sau tăiere ilegală de lemne, indiferent de volumul furat şi/sau tăiat ilegal.

De asemenea, modificările vizează şi facilitarea accesului cetăţenilor pe jos sau cu bicicleta în pădure şi obţinerea actelor de mediu pentru exploatarea pădurilor.

“România are nevoie de o nouă strategie forestieră, de o reformă a întregului sistem, de organisme de control eficiente şi de DNA-ul Pădurilor pentru a combate furtul de lemn. Până atunci, mă bucur că printre peticele aduse de această modificare a Codului Silvic am reuşit să introducem şi câteva măsuri importante, atât pentru managementul forestier, cât şi pentru combaterea infracţionalităţii din domeniu. Totodată, ne mândrim că, la insistenţele noastre, amendamente toxice introduse subtil de către Mafia Pădurilor au fost respinse. Este o victorie de etapă, războiul împotriva tăierilor ilegale de lemn continuă!”, transmite Allen Coliban.

După ce a fost adoptată cu unanimitate de Senat, propunerea legislativă a fost blocată aproape două luni în Comisia pentru Agricultură şi Silvicultură din Camera Deputaţilor, unde lobby-ul unor sindicalişti silvici, al proprietarilor privaţi de păduri şi al administratorilor (privaţi şi Romsilva) de păduri au încercat să o lase fără conţinut, ba chiar să înlăture articolul anti-monopol din Codul Silvic, de care ar fi beneficiat “cunoscuta” companie austriacă HS Group, noul nume al Schweighofer Holzindustrie.

Aceste intervenţii au reuşit să blocheze unele modificări şi să slăbească unele măsuri adoptate de Senat (cea mai importantă fiind eliminarea prevederilor prin care s-ar fi interzis tăierile principale de păduri în parcurile naţionale). Presiunea civică, manifestată în mod constant (în ciuda jignirilor aduse ong-urilor şi activiştilor de mediu), a echilibrat, însă, balanţa şi, în ciuda “pierderilor” menţionate, prevederile anti-hoţie au fost adoptate, iar “amendamentul Schweighofer” a fost respins.

“Adoptarea acestei legi, în ciuda unei opoziţiei furibunde a sistemului, reprezintă, însă, un pas important pentru salvarea pădurilor României. Sunt convins că, împreună, putem duce lupta asta până la capăt şi să o câştigăm!”, a adăugat senatorul USR Mihai Goţiu.

“Astăzi este o zi importantă pentru toţi cei preocupaţi de dezvoltarea sustenabilă a fondului forestier şi protejarea pădurilor. Comisia pentru agricultură şi silvicultură a organizat dezbateri ample cu toţi factorii de decizie din domeniul silvic, dar şi cu organizaţiile non-guvernamentale. Le mulţumesc tuturor specialiştilor, reprezentanţilor organizaţiilor non-guvernamentale, activiştilor de mediu, specialiştilor din mediul academic şi silvicultorilor de bună credinţă din instituţiile de resort, pentru sprijin şi implicare! În lipsa măsurilor adoptate prin acest proiect de lege, România risca, în orice moment, să fie trimisă în judecată la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) din cauza tăierilor ilegale de păduri. Vom continua lupta pentru oprirea tăierilor ilegale de păduri şi vom contribui la elaborarea unei viziuni de politică forestieră bazată pe coerenţa legislaţiei din domeniul forestier, asumarea răspunderii şi transparenţă în autorităţile responsabile cu administrarea şi controlul fondului forestier.”, transmite Daniel Popescu, membru în Comisia pentru agricultură şi silvicultură din Camera Deputaţilor.

Reamintim că Legea USR de înfiinţarea a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu (DIIM, sau “DNA-ul Pădurilor”) este, momentan, blocată, în urma atacării ei la CCR de către Guvernul Orban. Din punctul de vedere al USR, acest demers reprezintă, însă, doar o amânare de care se bucură cei care taie ilegal pădurile României şi încalcă alte legi de protecţie a mediului. Chiar şi cu această amânare, DNA-ul Pădurilor se va înfiinţa, iar cei responsabili pentru distrugerea mediului vor ajunge să răspundă pentru faptele lor.

Uniunea Salvaţi Romania