POLITICĂ

USR:”PSD plănuieşte să treacă tacit de Senat o mărire a pensiilor speciale ale funcţionarilor parlamentari”

Semnal de alarmă: PSD plănuieşte să treacă tacit de Senat o mărire a pensiilor speciale ale funcţionarilor parlamentari

USR atrage atenţia că PSD plănuieşte să treacă tacit de Senat o mărire a pensiilor speciale ale funcţionarilor parlamentari. Iniţiativa, care aparţine lui Florin Iordache, Eugen Nicolicea şi Şerban Nicolae, era pe ordinea de zi a plenului Senatului de ieri, 4.02.2019, dar a fost retrimisă la Comisie. Iniţiativa are termen de adoptare tacită 12 februarie 2019, marţea viitoare, iar senatorii USR au votat împotriva retrimiterii ei la Comisie.

L702/2018 prevede că modalitatea de actualizare a pensiilor de serviciu ale funcţionarilor parlamentari nu se mai face în funcţie de rata medie anuală a inflaţiei, ci în funcţie de mărirea salariului de bază de care beneficiază un funcţionar parlamentar aflat în activitate.

În forma iniţială, ea crea o discriminare între funcţionarii parlamentari şi alte categorii asimilate acestora, dar şi între această categorie şi alte categorii ce beneficiază de aceste pensii de serviciu. Prin amendamente, au fost incluse şi categoriile asimilate printre cei care beneficiază de prevederile iniţiativei. Oricum, nu puteau include şi ceilalţi beneficiari de pensie de serviciu, căci ei modifică legea privind funcţionarul parlamentar. Rămâne în picioare diferenţa de tratament între aceştia şi ceilalţi beneficiari de pensie de serviciu – personalul aeronautic civil navigant, personalul auxiliar al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, membrii Corpului diplomatic şi consular, personalul Curţii de Conturi, deputaţii şi senatorii care beneficiază de pensie militară de stat.

“Nu mă surprinde iniţiativa celor trei parlamentari PSD, ei sunt artizanii reintroducerii pensiilor speciale pentru parlamentari şi funcţionari parlamentari în 2015. Probabil s-au gândit că trebuie să îi răsplătească pe cei care lucrează alături de ei în Parlament până târziu în noapte la legile justiţiei, modificările la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală sau Codul Administrativ, că doar sutele de amendamente şi rapoartele stufoase nu se scriu singure. Iar anul acesta, orele suplimentare ale acestora nu se plătesc (conform OUG114/2018, cea cu lăcomia). Şi să nu uităm un lucru: aceste pensii de serviciu pentru funcţionarii parlamentari se plătesc din bugetul de stat! Dar cetăţenii României cotizează, pentru pensia lor, la fondul de pensii! Eu pregătesc noi propuneri legislative pentru eliminarea acestor pensii speciale, unele deghizate în pensii de serviciu, altele în indemnizaţii de limită de vârstă, în funcţie de beneficiari. În Constituţia noastră nu există cetăţeni speciali care să aibă drepturi speciale”, a declarat Florina Presadă, senatoare USR.

Uniunea Salvaţi România – România