ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE, POLITICĂ, OPINII

Val de critici la adresa Președintelui

Președintelui României, Klaus Iohannis,  i-au fost adresate mai multe critici imediat după anunțul potrivit căruia este de acord să o nominalizeze drept prim-ministru pe Viorica Dăncilă, propusă de PSD, după ce acest partid și-a schimbat doi premieri în mai puțin de un an.Fostul președinte Traian Băsescu, cel care i-a sugerat președintelui actual să joace, adică să nu nominalizeze un premier de la PSD, este de părere că acesta tocmai a pierdut al doilea mandat.USR și-a manifestat și el insatisfacția că Președintele nu a luat în calcul o altă soluție:

,,Este regretabil că Președintele Iohannis a ratat șansa de a limita dezastrul produs de PSD, a ratat șansa de a-și folosi atribuțiile constituționale legitime de a desemna un premier decent. O altă șansă pentru PSD înseamnă că România rămâne din păcate și în perioada următoare pradă capriciilor medievale ale unui Liviu Dragnea care ne împinge cu fiecare zi mai departe de Europa. USR nu va vota Guvernul Dragnea 3 și va lupta în continuare în Parlament și în stradă pentru a bloca inițiativele periculoase inițiate de actuala majoritate.”

O serie întreagă de organizații civice, inclusiv, Comunitatea Corupţia Ucide, s-a alăturat criticilor:

,,Preşedintele Iohannis a făcut, azi, un gest inacceptabil de complicitate cu PSD prin numirea ca premier a Vioricăi Dâncilă, marioneta lui Liviu Dragnea. Am salutat toate gesturile preşedintelui prin care comunica faptul că doreşte să lupte pentru un stat de drept, în care politica să nu devină un paravan pentru corupţie. Din păcate, astăzi constatăm că miza preşedintelui a fost cu totul alta: aritmetica unei politici pline de cinism. Am ştiut, însă, dintotdeauna, că singurii pe care putem conta cu adevărat suntem noi înşine. Politicienii ne pot fi aliaţi doar atâta vreme cât au aceleaşi mize ca şi noi, iar cea mai importantă dintre acestea este lupta împotriva corupţiei. Din păcate, astăzi, preşedintele a ales să dea o a treia şansă celor a căror unică preocupare a fost salvarea corupţiei. Noi rămânem aceiaşi. Lupta noastră rămâne aceeaşi. Miza noastră rămâne aceeaşi. Ne vedem sâmbătă, la Piaţa Universităţii!”

 Analistul politic Cristian Pârvulescu este de părere că Președintele a ales o variantă care nu-l avantajează deloc, timp în care alți comentatori sunt de părere că șeful Statului putea să facă mai mult.

Nemulțumiți sunt și o parte însemnată din fanii de pe pagina oficială de Facebook a Președintelui care îi aduc acestuia, în fel de fel de formule, critici aspre privind soluția aleasă.