LIFESTYLE

Valea Viilor, locul care concurează cu satele Viscri și Saschiz

Plaiurile miotirice atrag din ce in ce mai mult atentia turistilor straini si nu e de mirare ca in fiecare an descopera destinatii noi pe care sa le viziteze. Dupa satele Viscri si Saschiz, turistii straini au “invadat” un alt sat transilvanean care pare desprins din povesti. Satul Valea Viilor, caci despre el este vorba, este o asezare ascunsa in inima naturii, la numai 50 de kilometri de orasul Sibiu, care a fascinat deopotriva strainii si turistii romani prin autenticitate, traditii si arhitectura.

Aşezată între dealuri terasate, localitatea Valea Viilor a rămas raiul podgoriilor doar cu numele. În sat mai sunt doar trei dintre urmaşii saşilor de odinioară. Dar urmele vechii comunităţi se păstrează şi acum în micul muzeu al bisericii evanghelice din localitate.

Construit în secolul 14 de primii saşi stabiliţi în Valea Viilor, lăcaşul a fost declarat monument Unesco în urmă cu aproape 20 de ani. De atunci pragul i-a fost călcat de turişti din toate colţurile lumii.

Valea Viilor este amplasat pe un drum lateral, mai exact pe drumul judetean 142G. Undeva in centrul tarii, departe de privirile curioase si de progresul tehnologiei, se ascunde acest sat in care parca timpul a stat in loc. Construit in jurul biericii din sat, Valea Viitor este unul dintre cele mai frumoase locuri pe care poti sa le vizitezi prin zona, atat de frumos incat se spune ca ar concura cu destinatii deja consacrate precum Viscri si Saschiz.

Biserica fortificata din inima satului a fost construita in secolul al XV-lea pe locul unei foste constructii ce apartinea stilului romanic, ridicata cel mai probabil prin secolul al XIII-lea. Constructia noua a fost cladita in stil gotic, insa mai tarziu, din motive strategice, i s-au atasat ziduri si turnuri de aparare.

In zilele noastre, biserica si celelalte case din sate inca se prezinta in stare excelenta, fortificatia avand 4 dintre turnuri inca in picioare si ziduri inalte cu crenel. Pe langa valoarea istorica inestimabila, satul Valea Viilor are o valoare estetica si arhitecturala imensa, fiind una dintre cele mai armonioase si bine inchegate asezari din Transilvania.

Daca te intrebi ce ai mai putea sa vezi prin Valea Viilor in afara de frumusetile naturii si biserica fortificata, iata o lista cu cele mai interesante atractii turistice din sat:

  • muzeul de la intrarea in biserica fortificata dedicat culturii saxone
  • biserica ortodoxa cu hramul “Sf. Arhangheli Mihail si Gavril”
  • casa memoriala a compozitorului Martian Negrea
  • monumentul eroilor

Cu exceptia atractiilor turistice mai sus mentionate, noi iti recomandam cu caldura sa vizitezi cat mai multe stradute din Valea Viilor si sa stai cat mai mult de vorba cu localnicii. Astfel, vei afla mai multe povesti interesante decat ti-ai putea imagina si vei cunoaste adevaratul spirit romanesc.

Tradiţiile sunt păstrate cu sfinţenie de cei aproape două mii de oameni care mai locuiesc azi în Valea Viilor. Multe dintre gospodării sunt muzee vii unde se găsesc adevărate comori.

Este posibil ca imaginea să conţină: cer şi în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: cer, copac, nor, plantă şi în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: cer şi în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: plantă, floare, în aer liber şi natură

 

Este posibil ca imaginea să conţină: în aer liber şi natură

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

sursa foto: primariavaleaviilor.ro

sursa: blog.hotelguru.ro