LIFESTYLE

Vârful Pietrosul Rodnei, perla Carpaților Orientali. FOTO

de Mihai Sărmășan

Varful Pietrosu, situat in Muntii Rodnei, este cel mai inalt varf din Carpatii Orientali, avand altitudinea de 2303 metri.

Masivitatea acestui munte, privindu-l dinspre depresiunea Maramuresului, poate sa uimeasca si pe cei mai experimentati montaniarzi. Desi Muntii Rodnei nu sunt cu nimic mai prejos decat Fagaras, Retezat sau Piatra Craiului, numarul turistilor intalniti in acest masiv este mult mai mic.

Muntii Rodnei fac parte din grupa nordica a Carpatilor Orientali. Sunt marginiti la vest de Muntii Tiblesului iar la sud de Muntii Bargaului si Dealurile Nasaudului. Ajunsi la Caldarea glaciara Iezerul, puteti lua o pauza langa lacul cu acelasi nume – Lacul Iezerul. Apa din acest lac este potabila, fiind folosita si de cei de la statia meteo. Din caldare se vede toata ascensiunea ce trebuie facuta spre varful Pietrosu.

Privind spre Depresiunea Maramuresului se va vedea foarte proeminent falia ce a generat formarea acestei depresiuni. Aceasta desparte Muntii Rodnei de Muntii Maramuresului. Este vorba de falia Dragos Voda. Va veti da seama de aici si de caracterul rasfirat al satelor din acesta regiune, catunele impanzind toata privelistea.

sursa foto: Facebook Albert Gavrilă