LIFESTYLE

Verde şi albastru. Cum arată marea şi muntele de la Colibiţa în prima zi de vară?

1 iunie 2020. Colibiţa pare un tărâm al basmelor. Fotografiile spun totul despre cum arată marea de la munte în aceste zile în care natura este de un verde crud întins pânî la întâlnirea cu albastrul cerului de deasupra Munţilor Călimani.

La 900 m altitudine, aproape de Pasul Tihuța, la trecerea din Transilvania în Moldova, aerul este unic, iar priveliştea de vis.

Este posibil ca imaginea să conţină: cer, copac, nor, plantă, în aer liber şi natură

Este posibil ca imaginea să conţină: cer, nor, munte, copac, în aer liber, natură şi apă

Ca să ajungi la Lacul Colibița trebuie să străbați drumul care șerpuiește dincolo de Bistrița Bârgăului si care te conduce (în jur 7 km) către o zonă sălbatică, dar frumoasă. În cale îți apare la un moment dat barajul de acumulare și, bineînțeles, Lacul Colibița.

Este posibil ca imaginea să conţină: cer, nor, copac, plantă, munte, în aer liber, natură şi apă

Priveliștea care ți se derulează în fața ochilor nu-i decât “o porție ” de frumusețe; ca să-l străbați de jur împrejur și să-i devoalezi toată splendoarea, ai nevoie de vreo două ore cu mașina. Merită efortul, pentru că peisajul oferit de lac și de cei doi munți care-l păzesc dintotdeauna, Strunioru și Bistricioru, te lasă fără suflare.

Este posibil ca imaginea să conţină: nor, cer, munte, plantă, iarbă, copac, în aer liber şi natură

Legendele locului povestesc cum ca pe fundul lacului ar exista o parte din casele scufundate, inclusiv vechea biserică din Colibița – mai mult, se spune că atunci când scade nivelul apei, se poate vedea crucea de pe acoperișul bisericii. De aceea auzi sătenii povestind că lacul este blestemat și că în fiecare an își cere tributul, plătit cu o viață omenească.

Este posibil ca imaginea să conţină: nor, cer, munte, copac, în aer liber, natură şi apă

Astăzi, frumusețea lacului de acumulare și proprietățile curative ale aerului din Colibița atrag foarte mulți turiști români și străini. Aerul este atât de curat și bogat în ozon încât poate vindeca orice bolnav de tuberculoză. În zonă există, de altfel, și un sanatoriu specializat in tratarea bolilor pulmonare.

Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni, oameni în picioare, cer, copac, munte, în aer liber, natură şi apă

Este posibil ca imaginea să conţină: cer, nor, munte, copac, în aer liber, natură şi apă