ACTUALITATE

Vezi ce funcții de partid a avut Norica Nicolai în perioada comunistă și de ce mapa profesională i-a stopat numirea în funcția de ministru al justiției

Norica Nicolai a absolvit Facultatea de Drept a Universitatii București, dar nu a neglijat nici evolutia pe linia PCR. Intre 1974 si 1977 a fost secretar UTC la liceul din Sinaia unde învăța. Între 1979 si 1983 a fost vicepreședinte al Comisiei de Cenzori din Facultatea de Drept. În 1987 a fost aleasă secretar executiv al Biroului Organizației de Bază (BOB) PCR a Procuraturii Oltenița. Cu toate acestea, în mod suspect după cum ne-au semnalat câțiva foști procurori, nici șeful Noricăi Nicolai, nici judecătorul care a dat sentința și nimeni de la Miliție nu au fost deranjați cu vreo întrebare deși au avizat rechizitoriul Noricăi.

În 1996  s-a înscris în PNȚCD și imediat a fost numită secretar de stat la Ministerul Muncii. În august 2000 a fost exclusă din PNȚCD. După câteva zile s-a înscris în PNL, iar după câteva luni a fost impusă pe listele de Senat la Cluj de conducerea centrală a PNL, fiind aleasă de două ori în această funcție.

Norica Nicolai a ocupat funcțiile de vicepreședinte al Senatului și președinte al Comisiei Juridice.

În 2006 o nepoată a Noricăi Nicolai a fost surprinsă de camerele de luat vederi pe locul din plen al senatoarei, în timp ce se vota în Senatul României o lege aflată pe ordinea de zi. Nepoata senatoarei a votat folosind cartela electronică a mătușii ei. În urma acestui incident a fost sancționată cu avertisment.

În 2007 a fost desemnată de premierul Tăriceanu, pentru funcția de ministru al justiției, însă propunerea a fost refuzată de președintele Traian Băsescu.

În ianuarie 2008, președinția a făcut public motivul real pentru care Traian Băsescu a respins candidatura Noricăi Nicolai pentru fotoliul de ministru al justiției: în primul, în anul 1987, Nicolai, în calitate de procuror, ar fi băgat după gratii o persoană în absența unui proces, după ce, în prealabil, a acuzat de aceleași fapte un nevinovat pe care instanța l-a condamnat și încarcerat. În al doilea, Nicolai ar fi pledat ca avocat într-un proces de înfiere a unui copil, deși statutul de procuror nu îi permitea.

Desemnarea Noriăai Nicolai în functia de ministru al justitiei de catre premier a fost respinsă de Traian Băsescu pe motiv că senatorul liberal, care printre altele și-a lăsat nepoata să voteze în locul ei la Senat, nu întrunea condițiile morale impuse într-o astfel de funcție. În disputa dintre președinte și premier, Curtea Constituțională a susținut varianta președintelui.

La alegerile europarlamentare din 2009 a obținut un mandat de membru al Parlamentului European, fiind plasată prima pe lista PNL, iar în 2014 a fost din nou susținută de Crin Antonescu pentru un nou mandat. La scurt timp după preluarea mandatului, Norica Nicolai a părăsit PNL și s-a înscris în ALDE.

Din informațiile de până în prezent se pare că ea este susținută de conducerea ALDE pentru un nou mandat în Parlamentul European.

foto: adevarul.ro