ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE

Vezi pe ce drumuri se intervine cu utilaje de deszăpezire

Distribuire articol:

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud anunță că

n ultimele 24 de ore utilajele de deszăpezire au intervenit pentru curățirea drumurilor naționale și județene, astfel:

– 5 utilaje de deszăpezire au folosit aproximativ 57 tone material antiderapant pentru curățirea drumului național DN 17 în zona Piatra Fântânele;

-3 utilaje de deszăpezire cu 18 tone de material a acționat pentru curățirea drumului DN 17 C — Dealul Ștefăniței;

-2 utilaje cu 6 tone material antiderapant au intervenit pe DN 17 D — Rodna, pentru îmbunătățirea condițiilor de trafic;

-În localitățiile Năsăud și Salva 4 utilaje au utilizat 12 tone, respectiv 26 tone material antiderapant, iar în zona Tiha Bârgăului s-au montat parazăpezi;

-Pe raza Municipiului Bistrița utilajele au acționat cu 37 tone material antiderapant, în Beclean 2 utilaje au utilizat 14 tone, pentru curățirea carosabilului, iar în Teaca 12 tone;

-La nivelul drumurilor județene au intervenit 19 utilaje cu 328 tone antiderapant.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență face următoarele recomandări tuturor participanților la trafic:

— dacă partea carosabilă este umedă ori acoperită cu polei sau zăpadă, trebuie să circulați cu o viteză care să permită oprirea în siguranță, având în vedere că distanța de frânare, în astfel de condiții, este mult mai mare.

— totodată, trebuie evitate oprirea sau staționarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vântul puternic i-ar putea rupe.

— în situația în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza ploii/lapoviței/ninsorii, folosirea luminilor de către toți conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcției de mers. În aceste condiții se recomandă ca luminile de întâlnire să fie folosite și pe timpul zilei, permanent, mai ales în condiții de vreme nefavorabilă.

— curățați în permanență farurile și blocurile de semnalizare și folosiți corespunzător instalația de ventilație — climatizare!

— acționați din timp ștergătoarele de parbriz, pe vreme de ploaie sau ninsoare, când din sensul opus se apropie alte vehicule.

Totodată, vă recomandăm să vă informați cu privire la condițiile meteo din zonele în care urmează să vă deplasați și să vă echipați mașina corespunzător. Nu plecați la drum fără anvelope de iarnă!

Și pietonilor le recomandăm să-și sporească atenția, să evite pe cât posibil folosirea părții carosabile, mai ales după lăsarea întunericului și în condiții de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor și să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiții de siguranță.

Persoana de contact: purtător de cuvânt — plt. maj. Gherghel Ionela


Distribuire articol: