ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE

Vezi primul eveniment al „Întâlnirilor Coșbook” din 2018

Primul eveniment al „Întâlnirilor Coșbook” din 2018 l-a adus la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud pe Gheorghe Prini, doctor inginer, directorul Editurii Știința din Chișinău și totodată președintele Uniunii Editorilor din Republica Moldova.

Editura Știința a fost fondată în anul 1959 în cadrul Academiei de Științe a Moldovei. „Până acuma am tipărit peste 8 500 de titluri, într-un tiraj de peste 24 000 000 de exemplare. Deși este o instituție a Academiei de Științe, editura funcționează ca o societate comercială, noi comercializăm cărțile și din asta facem alte cărți, nu suntem instituție bugetară” le-a spus celor prezenți Gheorghe Prini. El a reconfirmat preocuparea editurii pentru publicarea în ediții critice a autorilor clasici, pentru că, a spus domnia-sa, „autorii noștri clasici aproape că erau necunoscuți în Basarabia la începutul anilor ’90 și de aceea am purces la editarea lor, în colecția Moștenire” (Gheorghe Prini).

Fotografia postată de Biblioteca Judeteana Bistrita-Nasaud.

Istoria este un alt domeniu esențial pentru planul editorial al Editurii Știința din Chișinău, concretizat în Colecția „Pagini pentru Basarabia”, care cuprinde scrieri ale oamenilor de știință și ale scriitorilor de pe ambele maluri ale Prutului, despre Basarabia. „În ultimii ani am crezut de cuviință să publicăm și autorii mai puțin cunoscuți, dar care au activat ori s-au născut în Basarabia. Este vorba de Donici, de Dimitrie Iov, de Magda Isanos, de Gheorghe Madan, de Dumitru Moruzi și de alții. În această colecție, „Moștenire”, noi am editat circa 100 de titluri, iar în colecția „Pagini despre Basarabia” am editat circa 15 autori”, a spus Gheorghe Prini. Unele dintre titlurile mai recente ale Editurii Știința din Chișinău au fost achiziționate deja de Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud și au fost expuse în cursul întâlnirii.

Cei prezenți la această întâlnire desfășurată în Clubul Coșbook al Bibliotecii Județene au fost interesați de diferite subiecte din viața culturală și socială a Republicii Moldova, unele dintre ele legate de perioada ocupației sovietice și de urmările acesteia.

Fotografia postată de Biblioteca Judeteana Bistrita-Nasaud.

Biblioteca Județeană „George Coșbuc” va extinde colaborarea cu Editura Știința, i-a informat pe cei prezenți la întâlnirea cu Gheorghe Prini directorul instituției, Ioan Pintea. „Deja am pus la cale împreună participarea istoricilor din Republica Moldova la simpozionul pe care îl pregătim, sub egida Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, despre Marea Unire, la care vor participa istorici nu numai din România, ci și din Banatul Sârbesc, din Basarabia și din Bucovina, de la Cernăuți. Atunci vor fi lansate două cărți document: cea editată de Bibliotecă și de Direcția Județeană a Arhivelor Naționale Bistrița, care prezintă contribuția bistrițenilor la Marea Unire și cealaltă editată de Editura Știința, dedicată Unirii Basarabiei cu România”, a arătat Ioan Pintea.

Întâlnirea cu Gheorghe Prini, directorul Editurii Știința din Chișinău s-a înscris în șirul manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri, pe care Biblioteca Județeană „George Coșbuc” le va organiza pe tot parcursul anului 2018.