Mihai Neamţu
OPINII

Viaţa fără biserici e infinit mai săracă

Autor: Mihai Neamţu

Viața e infinit mai săracă fără bucuria cântecelor și a imnelor religioase, fără fervoarea rugăciunii și a lecturilor biblice, fără contemplarea frumuseții icoanelor și a operelor de artă, fără parfumul de tămâie și fără lumânările aprinse la ceas de seară, fără harul ziditor al Cuvântului prin care toate s-au făcut. Uitând poate că originea Covid19 se află în China condusă de comuniștii atei, mulți formatori de opinie ai României au căzut în capcana anti-clericalismului agresiv, cerând ca piețele sau halele de tip supermarket să fie deschise, în timp ce bisericile rămân, mai departe, închise.

Le-o spun deschis acestor trompete ale urii: lăsați-ne cu predicțiile voastre false, ba chiar apocaliptice, care, între timp, s-au dovedit a fi niște profeții mincinoase. Din Grecia până-n Georgia, nicio țară sau regiune care a redeschis bisericile n-a înregistrat o explozie a cazurilor de infectare.

Acum ne vine și confirmarea de peste Ocean. Liderul de la Casa Albă declara ieri că bisericile sunt “esențiale“, cerând imperativ autorităților locale din Statele Unite să permită redeschiderea lor. Oricât l-ar detesta Stânga radicală și oricâte păcate ar avea în plan personal Donald Trump (mai ales în ochii fariseilor care ridică primii piatra), Președintele Americii continuă să spună și să facă lucruri fundamentale pentru restaurarea sănătății economice și morale a națiunii americane.

În context românesc, Mișcarea Populară spune același lucru și cere unui Guvern și unui președinte care se declară de dreapta să înțeleagă importanța dimensiunii spirituale a vieții comunitare. În timpul pandemiei, creștinii au avut un comportament exemplar: s-au sacrificat în linia întâi a voluntariatului din spitale, au făcut donații consistente de bani, s-au dus să ofere bătrânilor hrană și măști de protecție.

Creștinismul este esențial pentru identitatea poporului român și rămâne cel mai curat izvor de curaj, virtute și tărie sufletească în bătălia cu virusul invizibil, dar și cu minciunea, manipularea, imuno-depresia ori isteria colectivă.