ACTUALITATE

Vicepreşedinte PSD: Viitorul României trebuie să fie în UE dar nu oricum, nu în poziţia “ghiocelului”

Viitorul României trebuie să fie în UE dar nu oricum, nu în poziţia “ghiocelului”, ci o Românie demnă, respectată, tratată egal cu celelalte state membre, indiferent de culoarea politică a celor care conduc vremelnic instituţiile europene!

A apărut pe surse că raportul MCV va fi extrem de ostil României. Un instrument folosit, de mult prea mult timp, incorect şi abuziv împotriva României! Reamintesc că sub umbrela MCV s-au produs în România cele mai grave abuzuri judiciare determinate de amestecul brutal al serviciilor de informaţii în actul de justiţie. De data aceasta, frizează absurdul! Nu doar că nu se iau în considerare argumentele şi faptele prezentate oficial ci, ca un apogeu al absurdului, României i se cere şi să-şi încalce Constituţia, independenţa şi suveranitatea! Pe scurt, nu se mai respectă nimic, nici măcar principiile fundamentale care stau la baza construcţiei UE: independenţa, suveranitatea, cooperarea loială între instituţiile UE şi statele membre. Cât despre principiul tratamentului egal faţă de statele membre ce să mai vorbim atâta timp cat însăşi acest MCV, de peste 10 ani, există doar faţă de România şi Bulgaria.

Care ar fi răspunsul care trebuie dat recomandărilor în raportul MCV?

1. Legile Justiţiei sunt în vigoare, au produs deja efecte juridice şi sunt deplin constituţionale pentru că, Curtea Constituţională a României le-a verificat pe toate!

2. Caracterul consultativ al avizelor CSM în cadrul procedurilor de numire/revocare a procurorilor de rang înalt a fost confirmat de Curtea Constituţională a României.

3. Procedura ordinară de concurs pe baza căreia CSM numeşte conducerea Inspecţiei Judiciare este suspendată printr-o hotărâre de instanţă din România.

4. Amendamentele la Codul penal şi Codul de procedură penală sunt în procedură parlamentară, urmând a fi reexaminate ca rezultat al deciziilor Curţii Constituţionale a României din 12, respectiv 25 octombrie 2018. Parlamentul are obligaţia de a le pune în acord cu deciziile Curţii Constituţionale. Parlamentul României are dreptul suveran de asigurare a compatibilităţii Codurilor Penale cu dreptul UE, cu obligaţiile internaţionale ale României şi cu opinia Comisiei de la Veneţia.

În concluzie, recomandările MCV depăşesc atât cadrul naţional constituţional cât şi sfera dreptului primar al Uniunii Europene.Dacă forma apărută pe surse va fi forma finală, România trebuie sa respingă categoric atât conţinutul cât şi semnificaţia raportului MCV. Demnitatea poporului roman ne cere sa spunem AJUNGE, AŢI DEPĂŞIT MĂSURA!

În ce priveşte rezoluţia PE privind România,şi ea este una politică. Şi semnatarii rezoluţiei desconsideră convenţiile, tratatele şi valorile pe care s-a fondat Uniunea Europeană!

În rezumat:

1. Acuză România în ceea ce priveşte combaterea corupţiei, deşi singurul caz de mare corupţie anchetat de DNA se referă la firme din UE sau din Statele Unite, care ar fi dat cea mai mare şpagă din România. Mai mult, uită ca există zeci sau sute de mari firme din Uniunea Europeană care deja au plătit sancţiuni penale de zeci, sute sau mii de milioane euro pentru infracţiuni de corupţie, de mituire a oficialilor din statele în care activează.

2. Acuză România că a pus în aplicare Directiva Europeană privind combaterea spălării banilor, prin care s-a reglementat transparentizarea fondurilor ONG-urilor, ca şi cum acestea ar trebui să fie exceptate.

3. Condamnă decizia luată cu 2/3 dintre parlamentarii români pentru organizarea referendumului privind familia tradiţională, deşi sunt mai multe state membre în care au avut loc astfel de referendumuri.

4. Afirmă ca, deşi protocoalele secrete care arată clar interferenţa gravă a serviciilor în justiţie sunt cunoscute, sunt doar “presupuse” interferenţe.

5. Critică articole din Codurile penale care au fost deja declarate neconstituţionale şi care oricum nu se vor aplica.

6. Se referă la obiectul unei anchete în desfăşurare (intervenţia jandarmilor din 10 august), dându-se deja sentinţa care sa pună presiune pe procurori. Dacă un parlamentar român se referă la anchete în curs, CSM intervine imediat că a fost afectată independenţa Justiţiei. Se pare ca la parlamentarii europeni nu e nicio problemă.

În concluzie: fiecare grup politic european, împreună cu partidele lor aferente din România, şi-au introdus propriile slogane electorale.

Oricât de mare este presiunea pe marile familii politice europene, generată de apropiatele alegeri europarlamentare, e mult prea mult!

Genul acesta de acţiuni ale politicienilor de la Bruxelles, din păcate, cu largul concurs al unor politicieni romani, generează creşterea euroscepticismului în România.

Răspunsul României trebuie sa fie ferm şi fără echivoc:

Da, viitorul României trebuie sa fie în UE dar nu în poziţia “ghiocelului” ci o Românie demnă, respectată, tratată egal cu celelalte state membre, indiferent de culoarea politică a celor care conduc vremelnic instituţiile europene!

Adriana Doina Pană,
Vicepreşedinte PSD

Biroul de Presă al PSD