POLITICĂ

Victor Ponta, desemnat de Congres pentru funcţia de premier după fuziunea PRO România cu ALDE

PRO România şi ALDE au fuzionat. Victor Ponta, desemnat de Congres pentru funcţia de premier, a prezentat 5 măsuri vitale şi imediate pentru guvernare

PRO România şi ALDE au decis, într-un congres comun, cu largă majoritate, fuziunea celor două partide şi modificările statutare aferente. Anterior congresului comun, cele două formaţiuni s-au reunit în congrese separate pentru votarea fuziunii.

Tot astăzi a fost lansat şi programul electoral al PRO România pentru alegerile parlamentare, după ce Victor Ponta a fost desemnat de Congres, cu unanimitate de voturi, pentru funcţia de prim-ministru. Acesta a prezentat cinci măsuri pentru prima zi de guvernare, respectiv Venitul Minim de Criză, Sprijinul Economic de Criză, Programul Naţional de Testare, Redeschiderea tuturor şcolilor şi Redarea demnităţii şi respectului datorat hainei militare.

“Sunt absolut convins că împreună suntem mai puternici. Proiectul nostru este bazat pe două principii esenţiale. Primul este că trecem împreună peste această perioadă de criză. Este oferta principală a PRO România. Al doilea principiu este că noi vedem ieşirea sau trecerea prin criză cu românii la serviciu, la muncă, nu în lockdown, cu copiii la şcoală, nu acasă sau în faţa calculatorului, iar vârstnicii respectaţi în această perioadă, nu îi închidem în casă, nu fugim de ei! Aşa trebuie să trecem prin criză. Împreună. Nu suntem de acord nici cu închiderea României, nici cu închiderea şcolilor, nici cu panica pe care o vedem în fiecare zi. PRO România are un program concret, o echipă bună şi un candidat de prim-ministru. Sunt onorat şi dornic să fiu acest candidat. Ne apucăm de treabă, suntem PROmisiunea ieşirii din criză!”, a spus Victor Ponta la începutul Congresului.

“Noi facem această fuziune pentru că este reacţia sănătoasă la înţelegerea pe sub masă dintre PSD şi PNL pentru a scoate de pe scena politică partidele mai mici. Este evident că cei mari nu au nevoie de opoziţie. Ei au nevoie de un sistem bipolar, în care să-şi paseze steagul guvernării de la unul la altul, sub deviza pe care o cunoaşteţi: “La vremuri noi, tot noi!”. Şi ALDE şi PRO România sunt două partide care îi încurcă şi de aceea vor să scape, pentru a-şi pune în aplicare planul. Acesta este motivul pentru care ne-am unit, pentru a le sparge “cooperativa”, pentru a nu-i lăsa pe români captivi într-o democraţie de mucava! Trebuie să fiţi convinşi că noi, împreună, vom fi ultima redută de apărare a drepturilor şi libertăţilor românilor. Noi vom fi cei din urmă care ne vom bate pentru libertăţile fiecăruia, dar şi pentru drepturile economice câştigate. Noi vom spune NU concedierilor colective, noi vom spune NU supraimpozitării celor care produc! Dar vom spune DA naţionalismului economic şi sprijinirii firmelor şi produselor româneşti!”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Pe scurt, măsurile propuse de PRO România sunt:

Venitul Minim de Criză: asigurarea resurselor minime pe perioada crizei pentru fiecare român din ţară sau din străinătate. Se acordă tuturor celor care au venituri sub 2000 de lei.

Sprijinul Economic de Criză: plan anticriză care permite IMM-urilor să-şi continue activitatea şi să păstreze locurile de muncă. Acesta prevede reduceri de TVA, anularea unor obligaţii fiscale, sprijin pentru plata chiriilor, amânarea unor rate bancare, redeschiderea afacerilor, acordarea de granturi şi eficientizarea programului IMM Invest.

Educaţie: reîntoarcerea în şcoli, în condiţii de siguranţă, şi testarea repetată a tuturor celor din sistemul de învăţământ. De asemenea, se propune redeschiderea cabinetelor medicale şcolare pentru trierea, testarea şi supravegherea elevilor.

Sănătate: implementarea unui program care să permită testarea tuturor, cu decontare pentru cei care optează să se testeze în privat.

PROmisiunea relansării economice: Se propune un Proiect Naţional de Investiţii în infrastructură, agricultură, educaţie, sănătate şi mediu. Pentru reconstrucţia României post-criză, se instituie PROiectul România – Marile Reforme în administraţia publică şi fiscală. Totodată, PRO România militează pentru redarea demnităţii şi respectului pentru haina militară prin revenirea la forma iniţială a legii 223/2015.