OPINII

Victoria e a lor

Autor: Gabriel Purcăruș

Nu vă faceți iluzii. Să nu credeți că dacă încă puteți scrie pe Facebook sau pe forumuri, și să va exprimați liber ideille despre subiecte precum căsătoria gay, ideologia gender-fluid, refugiați ilegali, avorturi sau terorism islamic, ar mai fi vreo șansă de scăpare. Bătălia este deja pierdută.

Victoria lor, a progresiștilor, are două componente:

1. Prima este impunerea unui nou limbaj. Până acum vreo 20 de ani, de pildă, noțiunea de căsătorie era clară și fără echivoc. Acum, ne-au obligat să adăugăm precizări: “tradițională”, sau “modernă”. Până mai ieri, bărbatul era bărbat și femeia era femeie. Astăzi trebuie să precizăm: bărbat biologic sau femeie cisgender. Și trebuie mereu să fim atenți să nu cumva să jignim vreun semen de-al nostru la care sexul din pantaloni nu coincide cu cel din suflet. Până ieri, a ucide un copil deja născut se numea infanticid; acum se numește avort post-natal, și dintr-o dată capătă o aura de legitimitate. Până nu demult, pedofilia sau zoofilia erau încă considerate crime abominabile. Acum se fac eforturi să fie decriminalizate, să fie considerată mai degrabă boli sau deviante. ȘI nu mult după aceea, vor deveni doar alte orientări. Imigrantul ilegal nu mai este ilegal, pentru că politică corectă ne-a învățat că “nici o ființă umană nu este ilegală”. El se numește acum refugiat, și în numele compasiunii, devine o persoană mai importantă decât cetățeanul obișnuit.

2. Adevărată victorie a corectitudinii a fost însă provocarea de false dezbateri. Nici nu contează în final dacă stangistii își vor impune sau nu agenda. Simplul fapt că noi, cetățenii obișnuiți, în loc să ne ocupăm de teme mai importante, să citim cărți bune sau să dezvoltăm niște proiecte serioase suntem acum nevoiți să ne căutăm în permanentă arme împotriva idioțeniei reprezintă deja o înfrângere a normalității.

În loc să îl băgăm pe nebun la balamuc, am ajuns să argumentăm cu el de pe o poziție defensivă, puși cu spatele la zid, cu teamă să nu cumva să fim acuzați de vreo X-ofobie. Or chiar asta este pentru ei cea mai mare victorie, că au redus dezbaterea din spațiul public la trivialități. Cât timp ne va trebui oare să ne revenim?