OPINII

Viitorul sună foarte sumbru

Viitorul sună foarte sumbru, din punctul meu de vedere. Războiul din Ucraina nu se va încheia foarte rapid. Imaginile îngrozitoare ale morții, ale sărăciei și ale disperării vor continua să ne tulbure privirea. Izolată geopolitic și pedepsită economic, Federația Rusă va recurge la o propagandă de tip stalinist, menită să-i convingă pe cetățeni că Occidentul este Marele Satan.
Destabilizarea întregii regiuni va continua într-o cheie cinică din punct de vedere istoric și politic. Dacă Odessa va cădea, regiunea Transnistria va cere imediat un statut similar cu autoproclamatele republici populare Lugansk și Donețk. Moscova se va grăbi să sprijine comunitățile rusofone din fostul imperiu sovietic.
Dificultățile logistice ale Armatei Roșii sunt astăzi evidente în zona Kiev, așa cum un control militar rusesc asupra flancului sudic pare stabilizat (Mariupol-Herson-Crimeea). Evident, rezistența ucraineană va continua să ne uimească prin bravură militară și curaj patriotic (care-mi amintește de îndrăzneala generalului grec Metaxas de-a spune Όχι în fața ultimatumului dat de Mussolini).
După alimentarea Ucrainei cu avioane de luptă din țările NATO, vom asista la escaladarea conflictului, cu pierderi de vieți omenești de ordinul zecilor de mii. Mulți copii, mame, femei sau bătrâni nevinovați.
Scopul lui Putin? Demoralizarea populației Ucrainei care își dorește, la această oră, încetarea ostilităților. În anumite orașe din vestul Ucrainei, soldații demoralizați ai lui Putin se vor confrunta cu trupe paramilitare formate din naționaliști ucrainieni, între care și lunetiști experimentați.
Vom asista la utilizarea de către Rusia a unor arme biologice? Posibil, după un model sirian. În orice analiză, va trebui să ne reamintim că, spre deosebire de alți dictatori din Africa de Nord sau Orientul Mijlociu, Vladimir Putin mai are la dispoziție mii de focoase nucleare.
Prețul energiei va crește, atât pentru consumatorul din Europa, cât și pentru economia îndrăgostită de petrol a Statelor Unite.
Numărul mare de refugiați (între două și patru milioane) va fi greu de susținut de țările est-europene. Pentru că banul este ca iepurele (fuge de orice zgomot), putem spune adio marilor investitori străini (și perspectivei de creștere economică pentru România).
PS: Să nu uit: mă aștept ca administrația Biden s-o premieze pe Victoria Nuland pentru spectaculoasele sale realizări diplomatice din ultimii 10 ani.