ACTUALITATE, POLITICĂ

Viktor Orban vrea să-și creeze propria forță politică în UE, după ieșirea Fidesz din PPE

Premierul Ungariei, Viktor Orban, vrea să-și creeze propria forță politică în Uniunea Europeană, după 10 ani de dispute asupra valorilor democratice, care au dus la anunțul ieșirii partidului său, Fidezs, din PPE, grupul de centru-dreapta al Parlamentului European, relatează Bloomberg.

„Ieri s-a pierdut această oportunitate. PPE a devenit în cele din urmă o anexă a stângii europene. Cu privire la problemele migrației, valorilor familiale și suveranității naționale – cu alte cuvinte, mari probleme ale epocii noastre – nu mai există nicio diferență între PPE și stânga europeană. Există motive întemeiate ca partidele din stânga europeană și liderii lor să sărbătorească: și-au mărit numărul prin adăugarea unui alt partid.

Sarcina noastră este clară. Acum, fără PPE, trebuie să construim o dreaptă democratică europeană care să ofere un adăpost cetățenilor europeni care nu doresc migranți, care nu doresc multiculturalism, care nu au fost cuprinși de nebunia LGBTQ, care apără tradițiile creștine ale Europei, care respectă suveranitatea națiunilor și care își văd țările nu ca parte a trecutului lor, ci ca parte a viitorului lor ”, a scris Orban într-un comunicat de presă.

Partdul lui Orban, Fidesz, a făcut parte timp de mulți ani din Partidul Popular European, ceea ce i-a oferit lui Orban relații importante, legitimitate și voturi. De când a preluat funcția, în 2010, a avut nevoie de sprijin în timp ce se lupta pentru ceea ce UE consideră acum a fi o slăbire a statului de drept în Ungaria.

Acum, Orban spune că PPE și-a ratat șansa de a construi un grup „mare, puternic și democratic” care să cuprindă o gamă largă de opinii conservatoare.

Încă nu este clar dacă Fidesz va părăsi PPE, dar anunțul este cel mai clar indiciu al creșterii prăpastiei dintre liderul maghiar și restul UE.

Fidesz și-a anunțat miercuri ieșirea din PPE, după ce grupul și-a modificat regulamentul intern astfel încât un partid membru să poată fi suspendat în ansamblul său.

Premierul ungar avertizase că partidul său va părăsi grupul Partidului Popular European şi nu va aştepta să fie suspendat în conformitate cu noile reguli.