LIFESTYLE, EDUCAŢIE/CULTURĂ

Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor

Este ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce pentru mântuirea neamului omenesc. Pentru creştini este zi de doliu, o zi pe care credincioşii o petrec în rugăciune. Vinerea Mare se numește şi Vinerea Seacă, pentru că este zi de post negru, nu se mănâncă şi nu se bea decât apă toata ziua.

Este una dintre cele trei zile de sărbătoare religioasă creştină numite Triduum Sacrum, alături de Joia Mare şi Sâmbăta Mare.

În Vinerea Mare, în mijlocul bisericii, se scoate Sfântul Epitaf, pânza care are pe ea chipul Mântuitorului, pe sub care, în mod normal al trebui să treacă credincioşii, până în după-amiaza zilei de sâmbătă.

Slujbele din această zi cuprind: Denia de Joi seara, în timpul căreia se citesc cele douăsprezece Evanghelii care vorbesc despre Pătimirile Domnului; Ceasurile împărăteşti au loc vineri dimineaţa, apoi Vecernia, în timpul căreia se face şi „Punerea în mormânt“ sau scoaterea Epitafului în mijlocul bisericii, spre închinare şi Pavecerniţa. Anul acesta, în contextul pandemiei de coronavirus, slujbele se oficiază fără enoriași.

Nu era practicată de evrei, dar în Palestina aceasta pedeapsă a fost aplicată de autoritatea romană, sentinţa fiind pronunţată de către conducatorul provinciei într-un loc public. Cel care primea condamnarea la moartea pe cruce era dezbracat de haine, biciuit şi obligat să parcurgă drumul până la locul execuţiei cu bârna orizontală a crucii în spate, legată de mâinile întinse.

Din Scriptură aflam că, dupa ce Hristos a fost biciuit, Pilat din Pont, atunci guvernator al Iudeei, spălându-se pe mâini a rostit sentinţa, iar Mântuitorul Hristos a fost trimis spre locul răstignirii, purtându-Şi crucea.

Iisus şi-a purtat crucea până pe Dealul Golgota, locul răstignirii, împreună cu alţi 2 condamnaţi, iar pe drum au fost 14 popasuri. Pe Dealul Golgota, L-au pironit la mâini şi la picioare şi L-au răstignit cruce, pe care era scris I.N.R.I. (ce se traduce prin Iisus Nazanireanul Regele Iudeilor).

Pătimirea şi moartea lui Isus au lăsat o impresie profundă asupra oamenilor de atunci şi de după aceea, iar crucea a devenit însuşi simbolul creştinismului.

Din Evanghelii aflăm că Iosif din Arimateea l-a coborat pe Domnul de pe Cruce şi l-a îngropat împreună cu Nicodim, în mormântul aflat într-o grădina din apropierea locului răstignirii.