ACTUALITATE, POLITICĂ

Violeta Alexandru: ”Eu nu am convingerea că statul român are o viziune coerentă în folosirea voucherelor”

Fostul ministru al Muncii Violeta Alexandru, a transmis pe pagina sa de Facebook, că ”Voucherele nu sunt doar despre o sumă de bani oferită printr-un tichet, ci despre potențialul de a conecta nevoile oamenilor la cei mai buni furnizori asigurându-te că într-adevăr respectivul serviciu este accesat ci nu sunt folosite resursele în alte scopuri. Justificate sau nu”.

Schimbările din piața muncii, preconizatele schimbări din sistemul public (centrarea discuției pe încurajarea performanței) au, fără îndoială, un impact asupra industriei emitenților de tichete de valoare (vouchere). Cred că și în această privință, dacă agreăm că acestea reprezintă instrumente de stimulare a muncii, merită făcută o discuție legată de măsura în care în România ele sunt pârghii de recunoaștere a meritelor angajaților competitivi sau, dimpotrivă, răspund nevoilor de suplimentare a câștigurilor angajaților cu salariile cele mai mici. Din păcate, în unele zone, percepția este că ele reprezintă, pentru cel care decide folosirea lor, metode prin care se urmărește un câștig electoral dar este rolul furnizorilor acestor servicii să își apere reputația.
Eu nu am convingerea că statul român are o viziune coerentă în folosirea voucherelor. Se acordă salariaților pentru achiziționarea de produse alimentare (nu discut că unii agenți economici sunt mai permisivi decât prevede legea) și se ignoră avantajul folosirii lor pentru acces la masa caldă. Când s-au oferit pentru masă caldă, s-au oferit în mediul rural unde s-a spus că nu ar fi existat suficienți furnizori de asemenea servicii. Se oferă salariaților (tuturor) pentru a accesa servicii din turism, ajutând astfel și această industrie dar deja au început să apară critici din partea celor care, neînțelegând obiectivele unei asemenea măsuri, pretind că ar fi mai bine să se dea direct bani cu care să se plece în vacanță. În general, se cer bani în locul acestor vouchere ceea ce îmi arată că nu se discută suficient despre rolul lor.
Poate că o dezbatere aplicată pe acest subiect ar duce la o decizie strategică privind mediile prioritare în care se pot folosi în mod eficient.
Întotdeauna este bine să asculți toate opiniile. Pentru că am primit foarte multe nemulțumiri din partea beneficiarilor din mediul rural ai programului de sprijin pentru o masă caldă acordat vârstnicilor cu pensie socială, mi-a fost util să aflu, din întâlnirea de astăzi cu reprezentanții industriei, că primăriile au avut (dacă au vrut să disemineze această informație!) la îndemână lista tuturor agenților economici (restaurante/unități de alimentație publică) dispuși să livreze masa caldă la domiciliul beneficiarilor. De ce nu s-a întâmplat acest lucru peste tot este pentru că nu toți actorii sunt dispuși să facă treabă într-o asemenea politică publică, uitând că prima noastră preocupare, a tuturor, este să facem un bine beneficiarilor finali – oamenii care au nevoie și de bani dar și de o serie de servicii. De exemplu, ele ar putea face legătura între beneficiarii de servicii sociale și furnizorii acestor servicii. Voucherele nu sunt doar despre o sumă de bani oferită printr-un tichet, ci despre potențialul de a conecta nevoile oamenilor la cei mai buni furnizori asigurându-te că într-adevăr respectivul serviciu este accesat ci nu sunt folosite resursele în alte scopuri. Justificate sau nu.

 ”, a scris Violeta Alexandru pe Facebook