Viorica Dăncilă a participat la deschiderea Summit-ului Iniţiativei Central Europene

Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă a participat, la 3 decembrie 2018, la Zagreb, la deschiderea Summit-ului şefilor de guverne din statele membre ale Iniţiativei Central Europene (ICE).

Tema centrală a Summit-ului a fost consolidarea securităţii regionale şi promovarea dezvoltării economice, în sprijinul racordării regiunii la valorile şi practicile europene. Concret, participanţii au abordat tema interconectării statelor membre ICE în scopul dezvoltării regionale sustenabile şi a sprijinirii parcursului european al ţărilor aspirante sau candidate din regiune, precum şi impactul acţiunilor provocatoare ale unor terţi asupra securităţii zonei.

Prim-ministrul român l-a felicitat pe omologul său croat pentru succesul înregistrat în exercitarea Preşedinţiei ICE în cursul acestui an şi a salutat accentul acordat unor teme esenţiale, precum eficienţa energetică, integrarea europeană şi competitivitatea.
Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că România se află în linie dreaptă a pregătirilor pentru preluarea primei Preşedinţii române a Consiliului UE, în primul semestru al anului 2019, context în care continuarea extinderii cu statele din Balcanii de Vest va reprezenta o prioritate. Premierul român a adăugat că România rămâne angajată în planul susţinerii politice şi oferirii asistenţei tehnice în avansarea reformelor din statele din regiune, în procesul de apropiere de structurile euro-atlantice.

În acest context, prim-ministrul a subliniat interesul pentru utilizarea optimă a formatelor de colaborare şi valorificarea aportului lor unic la stabilitatea din zonă, promovarea relaţiilor de bună vecinătate, a interconectivităţii şi a cooperării economice. Totodată, demnitarul român a evidenţiat relevanţa Iniţiativei Centrale Europene pentru îndeplinirea acestor obiective, prin transferul de expertiză în domenii cheie precum lupta anti-corupţie, buna guvernare, reducerea decalajelor de dezvoltare, competitivitate, şi inovaţie.

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.