ACTUALITATE

Viorica Dăncilă în SUA: “Vom muta Ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului”

Aflată în vizită de lucru la Washington, prim-ministrul Viorica Dăncilă a participat, duminică, 24 martie, la sesiunea inaugurală a Conferinței Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), la invitația organizatorilor. Este pentru prima dată când un premier român susţine o alocuţiune inaugurală în cadrul acestui important forum politic internaţional.

Premierul Viorica Dancilă a anunţat, duminică, , că după finalizarea analizei “şi în deplin consens”, România îşi va muta Ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

“După cum ştim preşedintele Donald Trump a deschis ambasada SUA la Ierusalim. Acest pas admirabil şi curajos ne-a impresionat pe mine, Guvernul meu şi poporul român. Mutarea ambasadei americane este emblematică şi demonstrează legătura puternică a valorilor dintre poporul american şi cel israelian. De asemenea, acest gest a lansat la nivel internaţional un proces de reflecţie. Guvernul României a insistat de atunci un proces de evaluare a oportunităţii mutării ambasadei României la Ierusalim.

De aceea, sunt încântată să anunţ astăzi (duminica-n.r) în faţa audienţei AIPAC, că după finalizarea analizei de către toţi actorii constituţionali implicaţi în procesul decizional din ţara mea şi în deplin consens, eu ca prim ministru al României şi Guvernul pe care îl conduc, vom muta Ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului.

Sunt onorată să fiu astăzi aici pentru a vorbi cu conducerea AIPAC, un model de democrație și putere civică.
Președinția română a Consiliului Uniunii Europene a susținut puternic relația transatlantică, Statele Unite ale Americii fiind partenerul strategic care asigură securitatea României.
Am luptat și luptăm, umăr la umăr cu trupele americane, oriunde am fost chemați, ajutând să fie aduse libertate și democrație celor care aveau nevoie. Suntem unul dintre puținii aliați NATO care au respectat dorința Statelor Unite de a aloca Apărării 2% din Produsul nostru Intern Brut.
Susținem comunitatea evreiască și  lupta împotriva oricărei forme de antisemitism și împotriva oricărei forme de discurs al urii.
Primul eveniment organizat de Președinția română a Consiliului Uniunii Europene a fost dedicat luptei de combatere a antisemitismului și vom fi onorați să organizăm și la finalul mandatului nostru un eveniment similar. Ne unesc valorile comune și ne dorim să asigurăm o mai bună protecție a comunităților evreiești la nivel european.
România va fi întotdeauna alături de Israel și de voi cei din AIPAC, pentru a ne asigura că țările și organizațiile noastre rămân aceiași parteneri apropiați, deopotrivă în fața provocărilor cât și a oportunităților ce vor veni.
Vă pot promite un lucru: România va rămâne același prieten loial și cea mai puternică voce europeană în sprijinul poporului evreu și al statului Israel.
În încheiere, aș vrea să vă transmit urarea tradițională pentru toți prietenii noștri:

SHALOM HAVERIM!

See you soon in Jerusalem!”, a declarat Viorica Dancilă.