POLITICĂ

Viorica Dăncilă s-a plâns Comisiei Europene că protestatarii au vrut să înlăture, pe cale violentă, Guvernul României

Premierul  României Viorica Dăncilă a trimis o scrisoare președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker şi vicepreședintelui CE, Frans Timmermans, prin care i-a informat că protestele din 10 august au urmărit înlăturarea, prin forță, a guvernului. Această scrisoare ce poartă semnătura premierului român a fost publicată de jurnalistul Ovidiu Vanghele de la Centrul de Investigații Media care susține că a intrat în posesia documentului.

În scrisoare, Viroca Dăncilă se plânge și de preşedintele Klaus Iohannis, despre care spune că nu și-a îndeplinit rolul de mediator în societate, că a criticat intervenția forțelor de ordine care au acționat legal şi că a făcut apel la continuarea protestelor.

Manifestația din 10 august a devenit un subiect de dispută politică intensă, majoritatea liderilor partidelor au făcut apel la calm și la izolarea forțelor perturbatoare a ordinii publice. Cu toate acestea, s-au făcut auzite voci ale liderilor politici care au chemat la continuarea protestelor, aducând acuze instituțiilor statului, forțelor de ordine, respectiv celor care în toate statele membre au rolul de a proteja cetățenii față de agresiuni și acțiuni violente. Consider că aceste încercări de înlăturare pe cale violentă a unui guvern legitim pot reprezenta un precedent periculos în rândul statelor democrate. (…) Funcția constituțională de mediator între societate, forțele politice și instituțiile statului, care revine președintelui României, conform atribuțiilor din legea fundamentală, a fost ignorată de către acesta, care dimpotrivă, a găsit momentul să aducă acuze guvernului și să facă un apel la continuarea protestelor”  a scris Viorica Dăncilă liderilor europeni.