ACTUALITATE

Viorica Dăncilă a fost aleasă președinte al PSD

PSD s-a reunit în Congres sâmbătă la Sala Palatului, de la ora 11.00, pentru a-l alege pe succesorul lui Liviu Dragnea, dar și președintele executiv și secretarul general al partidului.

Update. Viorica Dăncilă a fost aleasă cu 2828 voturi conform surselor din interiorul PSD. Eugen Teodorovici e noul președinte executiv iar Mihai Fifor va conduce secretariatul general.

Viorica Dăncilă, candidat la președinția PSD, a vorbit în discursul de la Congres despre sănătate, infrastructură, măriri de pensii și a transmis că nu vor mai fi ordonanțe pe justiție. De asemenea, premierul a promis soluții pentru votul din diaspora și că va face o autostradă cap coadă.

Cine sunt candidații

-Președinte: Viorica Dăncilă, Șerban Nicolae, Ecaterina Andronescu, Liviu Pleșoianu

-Președinte executiv: Daniel Suciu, Daniel Florea, Eugen Teodorovici.

-Secretar general: Codrin Ștefănescu, Gabriel Petrea, Mihai Fifor, Felix Stroe și Rodica Nassar.

Viorica Dăncilă a ajuns, după ora 10.00, la Sala Palatului, unde urmează să se desfășoare Congresul PSD.

„Am emoții. Sunt pregătită. Am încredere în colegii mei. Cei care vor întruni votul colegilor vor conduce PSD spre victorie. Voi fi un om echilibrat și în același timp un om ferm. PSD are nevoie de echilibru, dar și de decizii ferme. Cred că e importantă echipa care va conduce acest partid. E nevoie ca deciziile să nu fie luate în grupuri restrânse, în fonduri statutare și prin decizii de partid”, a afirmat Viorica Dăncilă.

Premierul nu a vrut să comenteze când a fost întrebată despre afirmațiile lui Marian Oprișan care a spus că aceasta ar fi fost „terorizată” de Liviu Dragnea.

Viorica Dăncilă a venit însoțită de Mihai Fifor și Eugen Teodorovici.

Mihai Fifor, candidat pentru funcția de secretar general al PSD:

„Cred că e momentul acela de prag pe care îl trece PSD în această zi. Cred că trebuie să învățăm să vorbim despre onestitate, să devenim mulți colegi. E momentul să vorbim despre dialog, e momentul să ne întoarcem la oameni, la oamenii din rândul cărora a răsărit acest partid. De 30 de ani PSD arată că are soluții, că oricând de greu ar fi lovit știe să dea speranță și să se bată pentru această țară. Poate că nu știm joaca murdară pe care o fac alții și e bine că nu o știm, poate că nu știm să înjurăm pe stradă. Chiar dacă în 26 mai a părut că nu știm să ne adresăm colegilor mai tineri, dar vom reînvăța. Eu nu cred că PSD e îngenunchiat. Am sentimentul că oamenii ne-au arătat că trebuie să schimbăm ceva în discursul nostru. Învățăm repede, ne întoarcem la oameni, pentru că asta trebuie să facă PSD.
Azi aici e doar o parte din PSD. Nici nu vă imaginați ce frumoasă e imaginea asta. Oameni care sunt o familie, care gândesc la fel, care simt la fel”, a spus Fifor.

Eugen Teodorovici, candidat pentru preşedinte executiv al PSD: „Întotdeauna sprijinul e la Ministerul de Finanţe, pentru că ce vrea fiecare minister e dorinţă, ce vrea premierul şi ministrul de Finanţe e putinţă(…). Au fost funcții refuzate, din afara țării, din țară. În 2012 m-a întrebat Ponta de ce nu plec, i-am zis că rămân În România că am această speranță că lucrurile se pot face Nu m-am întors din drum, sunt într-o competiție. Și doresc să fiu acolo unde lucrurile se întâmplă. E ușor să stai pe bancă. Eu o să fiu pe teren”, a declarat Teodorovici, sâmbătă, la Congresul PSD.

Astăzi suntem foarte vocali. Mă bucur că foarte mulți lideri ai PSD devin tot mai încrezători în starea partidului. Mai știți cum era pe 26 mai? Ce am spus pe 26 mai că este o șansă ca acest partid să aibă după atâția ani un președinte de partid corect și un președinte de țară care să unească”.

Ministrul de Finanțe a afirmat că României îi lipsește încrederea în ea însăși.

Daniel Suciu, candidat pentru funcția de președinte executiv al PSD: „Am petrecut ultimele luni gândindu-mă la ceea ce facem bine acestei țări. Acum în schimb trebuie să vorbesc puțin și de ce nu am făcut bine noi că partid. Dacă PSD nu a câștigat alegerile pe 26 mai vina ne aparține nouă tuturor. Trebuie să învățam din asta și să mergem din nou deschiși și înainte de a le mai cere oamenilor votul trebuie să le câștigăm inimile. Într-adevăr astăzi pare că am fi la ananghie, că suntem puțini dezorientați. Vom mai pierde niște alegeri, dar vom și câștiga niște alegeri. Asta este soarta unui partid democrat. Este loc în PSD pentru absolut toată lumea și asta trebuie să înțelegem. Românii așteaptă nu să ne mai certăm între noi, am făcut-o destul”. El a amintit că este în PSD de 12 ani, fiind prima dată când participă la congres pentru a deține o funcție.

„ Bine ați venit la sărbătoarea democrației în PSD. Nu este nici tensiune, este pur și simplu o competiție de care acest partid chiar avea nevoie. Am primit foarte multe sfaturi zilele trecute. Două le-am reținut pentru că se bat cap în cap, să nu ai emoții deloc și să fii tu însuți. Am toate emoțiile din lume pentru că sunt de 12 ani în acest partid. Nu este ușor că după 12 ani cu nenumărate congrese în care am fost delegat ca și dumneavoastră vin astăzi în față dumneavoastră să vă cer sprijinul. Dintr-un orășel cu 18 mii de locuitori, Bistrița Năsăud, am venit în față congresului să vă cer ajutorul”, a mai spus Daniel Suciu.

Ministrul Dezvoltării a adăugat că PSD este a doua casă, iar „în ultimul timp cred că a fost și prima”.

Viorica Dăncilă, al doilea discurs: „Trebuie să recunoaștem că PSD se află într-un moment dificil. Rezultatele alegerilor europarlamentare ne-au dezamăgit. Dar a pierde o bătălie nu înseamnă că am pierdut războiul. Depinde cum vom construi. Avem în față noastra alegerile prezidențiale, lcoale și parlamentare. Sunt provocări din care trebuie să ieșim victorios. Ne punem întrebarea cum vom face acest lucru, prin vorbe sau prin fapte? Prin unitate sau prin dezbinare? Prin discursuri frumoase, dar lipsite de fundament real sau prin ceea ce vrem să facem pentru PSD și pentru români?

Liviu Pleșoianu, candidat la președinția PSD, cel mai aplaudat discurs: „Sentința de condamnare a lui Liviu Dragnea, despre care trebuie să vorbim, să nu ne facem că nu a existat, nu a fost în niciun caz întâmplător fixată la o zi după alegeri. Sper că ne e clar tuturor acest lucru. Faptul că a fost fixată la o zi după alegeri a însemnat miză electorală, ceea ce este oribil și trofeu electoral, ceea ce e de două ori oribil.  (…) Darius Vâlcov deși CCR a spus că acest protocol, că acele protocoale sunt ilegale, sunt neconstituționale este urmărit de acel sistem nenorocit despre care eu am vorbit pe scena mitingului împotriva statului paralel”. Pleșoianu a lansat totodată un atac la Victor Ponta, la americani, la „justiție”.

Codrin Ștefănescu, candidat la funcția de secretar general al PSD: Azi, Liviu Dragnea e deținut politic!

„Nu pot să uit că, în România, în țara mea ani, de zile s-au produs abuzuri inimaginabile și că în această sală sunt oameni care au fost atacați de aceste abuzuri. Nu pot să uit că în această sală avem primari și persoane umilite. Am fost alături inclusiv de liderul nostru. Astăzi Liviu Dragnea este pur și simplu deținut politic. Am trecut prin multe bătălii și suferințe împreună. Suntem un partid greu încercat. În fiecare zi am trecut prin așa ceva. Țin minte un eveniment la care mulți ați participat, la botezul băiatului meu. În care mulți membri au discutat cu aviocati dacă se pot vedea unul cu altul. Prin asta am trecut”, a declarat Codrin Ștefănescu.

„Nimeni nu a putut să ne pună botniță nouă. Nu mi-am făcut pliante pentru că știți cine sunt. Pentru toate nopțile și zilele voastre nedormite. Pentru că v-ați neglijat familia, în bătăliile pentru cei dragi, pentru toate lucrurile, eu personal, ca fost secretar general mă plec cu respect în față voastră și va mulțumesc”, a mai zis Codrin Ștefănescu.