OPINII

Vitamina C și jocul cu termenii de specialitate

Autor: Gabriel Purcăruș

Inteleg că și in Romania, ca peste tot, circula zilele astea două păreri, care fac mai mult rău decât bine populației și ar merita lamurite.

Prima părere, greșită pentru că este formulată prost, o găsim în două versiuni: “1. Vitamina C PREVINE contagiunea cu coronavirus și 2. Vitamina C VINDECĂ sau TRATEAZĂ viroza”.
Adica am avea de-a face cu un fel de Superman, de care virusul se sperie și nici nu mai încearcă, sau că odată ce ai virusul, vitamina C vine, îl atacă și îi dă lovitura mortală.

Cealaltă părere vine din gura unor experți si ziaristi, care de dragul de a contrazice ce spun primii, cad în cealaltă extremă, sugerand că vitamina C nu are nici un rol, că e totuna dacă iei sau nu, că e frecție la picior de lemn.

Am zis ca merită clarificată tema asta, asa că vă spun cum văd eu lucrurile.

Cei care zilele astea transmit populatiei că vitamina C nu “vindecă” viroza sau că nu există studii care să confirme că ar fi eficiente în caz de infecție cu coronavirus (când oare să se fii făcut studiile alea?), au tehnic dreptate, insa moralmente se joacă cu cuvintele, iar pentru publicul nespecialist transmit un mesaj greșit.

Este dovedit prin nenumărate studii că vitamina C este esențială pentru prevenirea multor boli (altele decat viroza) și pentru întărirea sistemului imunitar (adică capacitatea de a rezista la boli in general).

Ea nu este deci un “tratament” pentru viroză – adică nu caută și nu omoară virusul invadator, așa cum ar face un antibiotic în cazul unei infecții bacteriene, în schimb întărește capacitatea organismului de a lupta, de a rezista asaltului exterior.

Vitamina C nu este deci o armă de atac, ci de apărare.

În cazul virozelor de alt tip, s-a demonstrat deja ca o persoană care consuma vitamina C în doze zilnice de până în 2000 mg are simptome mai ușoare, și se vindecă mai repede decât cel ce nu ia sau ia prea puțin. Adica ajută.

Cât despre Coronavirus, evident că nimeni nu a avut încă timp să facă astfel de teste. Deci faptul ca nu avem studii inca, nu inseamna ca nu ar putea ajuta.

În aceste condiții, dacă știi că luând zilnic vitamina C ai avea numai 20% șanse să te aperi mai bine, în timp ce dacă nu iei ai 100% șanse să nu te ameliorezi, ce ai face?
Nu ai prefera să pariezi de partea protecției decât să stai cu mâinile în sân?

PS. Spre deosebire de alte animale, corpul uman nu poate produce și nici face stoc de vitamina C, de aceea ea trebuie luată zilnic. Nu ajută să iei multă odată și altadată deloc.