ACTUALITATE

Vizita Papei Francisc în România. Agenda călătoriei

Pe data de 25 martie, cu ocazia sărbătorii Bunei Vestiri atât de credincioșii catolici, cât și de cei ortodocși, Sala de Presă a Sf. Scaun a anunțat programul călătoriei Sfântului Părinte în România. Sub genericul „Să mergem împreună”, vizita se va desfășura în perioada 31 mai – 2 iunie 2019 și vizează patru centre catolice importante: București, Blaj, Iași și Șumuleu-Ciuc.

Vineri, 31 mai 2019: Roma – București

În prima zi se va desfășura întâlnirea cu autoritățile politice și bisericești din capitală: președintele României, primul ministru, Patriarhul Daniel și Sinodul permanent al Bisericii Ortodoxe române și, de asemenea, cu vice-președintele Conferinței Episcopilor Catolici din România. Cu acest prilej, Suveranul Pontif va vizita împreună cu patriarhul noua catedrală ortodoxă unde se va rosti rugăciunea „Tatăl nostru”. La finalul zilei, Papa va celebra Sf. Liturghie în Catedrala Romano-Catolică „Sf. Iosif”.

 

Sâmbătă, 1 iunie 2019: București – Șumuleu Ciuc – Iași – București

Cea de-a doua zi va fi dedicată în mare parte sanctuarului marian de la Șumuleu-Ciuc, unde va celebra Sf. Liturghie cu pelerinii prezenți. Ulterior se va deplasa la Iași unde va vizita catedrala romano-catolică, iar în fața Palatului Culturii va participa la o întâlnire mariană cu tinerii și familiile catolice.

 

Duminică, 2 iunie 2019: București – Blaj – Roma

În cea de-a treia zi, Papa Francisc va fi prezent la Blaj, unde va celebra Sf. Liturghie împreună cu ierarhii și credincioșii catolici de rit bizantin pe Câmpia Libertății. Un moment important îl va reprezenta beatificarea celor șapte episcopi greco-catolici, martiri în perioada comunistă. Solemnitatea se va încheia cu antifonul marian pascal „Regina Coeli”. După-masa, pontiful se va întâlni cu comunitatea blăjeană după care se va reîntoarce în Cetatea Vaticanului.

 

Sursa: www.vaticannews.va