DIN TRANSILVANIA, LIFESTYLE

Vlad Albert (elev militar): Ar fi o mare onoare să fac parte din familia ,,Șoimilor”

În ultimul timp, tot mai mulți tineri sunt atrași de cariera militară. Este și cazul lui Vlad Albert care studiază la Școala de Aplicație pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică de la Sibiu. Atras de uniforma militară, Vlad a terminat un liceu civil din Bistrița (Colegiul Tehnic Infoel), după care s-a îndreptat spre o școală militară pentru a-și urma visul din copilărie, atunci când admira militarii care defilau pe străzile orașului.

Zilele trecute am stat de vorbă cu Vlad despre visul său de la deveni militar, școala și cariera militară. Ce spune elevul militar despre acestea, și nu numai, în cele ce urmează.

Reporter: Când te-ai gândit, pentru prima dată, să îmbraci uniforma militară?

Vlad Albert: Aș putea spune că pasiunea pentru uniforma militară am dobândit-o de la o vârstă fragedă. De mic copil vedeam foarte mulți militari în orașul nostru și tot timpul mă întrebam ce e în spatele uniformei militare.

 Rep: Cum a fost întâlnirea cu rigorile învățământului militar? Dar cu profesorii și colegii?

V. A. Întâlnirea cu rigorile învățământului militar m-a impresionat în mod plăcut. În primul an de instrucție am avut plăcerea să am la conducere cel mai “vertical” militar, domnul plutonier major Damaschin Marius, un OM deosebit, cu un caracter frumos, mai presus de toate. Ne-a fost mentor, a știut să se facă respectat prin rigurozitatea și perseverența de care a dat dovadă. Cât despre colegi, pot să vă mărturisesc că am trecut împreună prin câteva momente de cumpănă, dar am avut parte și de multe momente de bucurie. Am învățat, pas cu pas, ce înseamnă camaraderia și ne-am format ca o mică familie.

Rep: Ce diferențe majore sunt între o școală civilă, liceu de exemplu, și o școală militară?

 V. A. În primul rând, la o școală militară programul este mult mai strict, fiecare moment al zilei este bine planificat. Dacă la liceu programul presupune 6 ore de curs, la o școală militară programul începe mai devreme și implică mai multe activități, printre care, bineînțeles și activități recreative. Avem la dispoziție spații în care, după programul de studiu, putem să ne deconectăm cu tenis de masă, fotbal, sala de forță, lectură, etc.

Rep. Ce valori apreciezi mai mult acum, după ce urmezi o școală militară?

V. A. Pot să atest după puțină experiență în domeniul militar, faptul că am câștigat încredere în puterile mele, am învățat că adevăratele provocări  dar și satisfacții ale  vieții, încep acolo unde se termină zona de confort. Cu siguranță acum apreciez mult mai mult munca în echipă, camaraderia și tratez cu mai multă responsabilitate toate acțiunile și proiectele mele.

 Rep. La ce concurs ai participat recent și ce rezultat ai obținut ?

V. A. În ultima perioadă am avut ocazia să reprezint Școala de Aplicație pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică, în cadrul primei ediții a Sesiunii de comunicări a elevilor cu tema “Provocări contemporane pentru învățământul militar în contextul acțiunilor hibride”, la secțiunea “Tehnologia informației și inteligența artificială”.  Prin îndrumarea domnului maistru militar clasa a II-a, Raicovici Constantin, am reușit împreună cu o colegă, Cucui Mădălina, să realizăm un proiect prin care să promovăm conceptul de smart home sau casa inteligentă. Ideea a fost primită cu entuziasm atât în rândul cadrelor cât și în rândul colegilor, astfel obținând locul 1. Întrucât lipsa timpului a devenit principala problemă, am încercat să readucem aminte de importanța tehnologiei și să o tratăm ca pe un lucru benefic. Ca urmare, am expus niște dispozitive inteligente pe o machetă, și am exemplificat niște pași simpli prin care fiecare am putea să ne transformăm casa într-una inteligentă.

Rep.  Sunt cunoscuți, în țară, militarii bistrițeni din Batalionul 812 Infanterie ,,Șoimii Carpaților”, ai fost întrebat despre aceștia sau ai întrebat colegii și profesorii dacă îi cunosc? 

V. A. Da, am fost curios să întreb despre militarii bistrițeni, și sunt doar cuvinte de lauda la adresa lor. Au o reputație foarte bună atât în activitățile militărești, cât și în domeniul sportului. Ar fi onoarea mea să fiu parte din familia “Șoimilor”.

Rep: Ce iți dorești să descoperi/ să faci în cariera militară?

V. A. Am ales cariera militara pentru o bună pregătire profesională, o carieră de lungă durată și posibilitatea de a participa la misiuni în teatrele de operații. Unul din visele mele este acela de a ajunge în teatrele de operații și nu o să mă opresc până când nu o să simt nisipul în bocanci. Vreau sa mă axez pe domeniul comunicații și tehnologia informației, care este într-o dezvoltare accelerată, oferindu-mi șansa să mă dezvolt și să îmi formez cât mai multe deprinderi.

Pe această cale invit următoarele generații să urmeze o carieră militară pentru că armata nu înseamnă doar stabilitate financiară și statut social, ci reprezintă sprijinul cel dintâi și cel din urmă al unui neam.

Rep. Felicitări și mult succes în carieră!

V. A. Mulțumesc mult!