Vlad Voiculescu, despre amânarea construirii spitalelor regionale: „E o crimă.“

Fostul ministru al Sănătății în Guvernul Cioloș, Vlad Voiculescu, a criticat dur anunțul făcut de ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, privind etapizarea construirii celor trei spitale regionale, până după 2021, catalogând această decizie drept „o crimă” împotriva a sute de mii de români „care ar fi avut nevoie ca de aer” de aceste spitale.

„Doamna ministru Rovana Plumb a avut, ieri, probabil o scăpare și a spus că nu o să facă spitalele regionale, de fapt o să se facă după anul 2021. Asta nu e nimic altceva decât o crimă și îmi măsor bine cuvintele, e o crimă împotriva a zeci, a sute de mii de oameni care ar fi avut nevoie ca de aer de spitalele astea. Sunt zeci de ani în care, în România, nu s-a construit niciun spital. Spitalele, în general, în lumea civilizată, chiar dacă sunt păstrate condițiile de igienă, la câteva zeci de ani se schimbă sau sunt renovate în mod semnificativ“, a declarat cofondatorul Mișcării România Împreună (RO+) Vlad Voiculescu în cadrul unui interviu pentru București FM.

Întrebat cum vede decizia ministrului Sănătății privind înfiinţarea unui comitet intersectorial de limitare a rezistenţei la antibiotice, Vlad Voiculescu a punctat faptul că acest comitet ar fi trebuit creat în urmă cu doi ani: „Comitetul interministerial ar trebui să cuprindă Ministerul Sănătății, Ministerul de Interne, Ministerul Agriculturii și Armata, probabil. Vă puteți închipui un comitet interministerial în care e domnul Daea? Vă puteți închipui o discuție serioasă despre infecțiile nosocomiale și despre rezistența la antibiotice la care să participe doamna Sorina Pintea, doamna Carmen Dan?”.

În acest context, Vlad Voiculescu a subliniat faptul că „este pur și simplu rușinos că am ajuns să fim reprezentați de astfel de oameni”: „Știți că se spune că noi putem să găsim ceva de râs pe orice golgotă. Atâta timp cât ești sănătos, ai ce mânca, ai ceva deasupra capului, familia ți-e sănătoasă, aproape că putem și să râdem. Când, însă, ești într-o situație vulnerabilă, acolo deja nu mai e deloc de râs. Eu vă pot spune că m-am simțit, personal, copleșit de funcție pentru că îmi dădeam seama de responsabilitatea enormă pe care o aveam și am încercat să mă înconjor de oameni care erau mult mai deștepți decât mine, o bună parte erau mult mai deștepți decât mine, jumătate dintre ei ar fi putut să facă un job cel puțin la fel de bun ca mine. Asta, pentru că simțeam responsabilitatea asta, sigur, și față de cel care m-a numit, de Dacian Cioloș, nu voiam să îl dezamăgesc, dar în primul rând ai o responsabilitate față de oamenii care au cea mai mare nevoie de tine”.

În ceea ce privește anunțul ministrului Sănătății, potrivit căruia statul român va încheia protocoale cu centrele de mari arşi din Europa, pentru a evita problemele birocratice în cazul transferurilor pacienților cu arsuri grave în străinătate, Vlad Voiculescu a explicat faptul că acest lucru va însemna o ușă deschisă, însă nu o să scutească România de pașii pe care, oricum, trebuie să îi urmeze. „Protocoalele sunt bune. Există lucruri care trebuie făcute și lucruri care sunt facultative. Cele facultative, în general, dacă le faci, e foarte bine, dar nu pot să le înlocuiască pe celelalte. Printre lucrurile pe care trebuie să le faci: trebuie să ai oameni care sunt pregătiți să se ocupe de pacienții care trebuie să plece în străinătate, trebuie să ai oameni pregătiți, aici, care să se ocupe de pacienți ca ei să nu mai fie nevoiți să plece în străinătate, dacă trimiți pacienții în străinătate, trebuie să îți plătești datoriile și, în general, trebuie să fii onest și să îți faci treaba cu simț de răspundere. Dacă noi încheiem protocoale cu centre din străinătate, asta nu o să ne scutească de pașii pe care trebuie să îi facem oricum: ai nevoie de un formular pe care trebuie să îl semneze medicul curant, trebuie să ai acceptul unui spital din străinătate ca pacientul să fie primit, după care trebuie să îi asiguri transportul. Să ai un protocol, teoretic, înseamnă să ai o ușă deschisă”, a explicat Vlad Voiculescu.

Întrebat ce s-a întâmplat cu secţia de mari arşi a Spitalului Floreasca, Vlad Voiculescu a răspuns că unitatea poate primi, în prezent, doar șase pacienți: „Vă reamintesc că banii s-au investit pe baza unei licitații, la care a fost un singur participant, care a câștigat licitația cu 0,0001% sub prețul de la care începuse licitația. Cred că a dat vreo 2 lei sau ceva de genul ăsta. După care a fost recepționată secția, fără a fi puse în funcțiune echipamentele de acolo, echipamentele care au fost cumpărate… au fost cumpărate pentru că un domn profesor a văzut dumnealui, într-un spital din SUA, că există un astfel de echipament și apoi a venit și l-a pus pe o listuță și nimeni nu a mai întrebat. Barocamera aceea nu e deloc utilă pentru tratamentul marilor arși. Deci un echipament care a fost cumpărat complet aiurea. Mai mult decât atât, construcția acolo a fost făcută aiurea. Vă închipuiți că în acea secție trebuiau să vină oameni care trecuseră, de cele mai multe ori, printr-un incendiu. Ei bine, secția respectivă nu avea ieșire de incendiu, nu avea aviz ISU. Secția aia a fost deschisă în 2016, după ceva investiții, și s-a făcut încă o secție la Spitalul Floreasca pentru cazurile care nu mai sunt în faza critică. Ce se întâmplă, în zilele noastre, e că nu se construiește nimic”.

Recommended For You

About the Author: Seserman Alin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.